[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Uribe - Viquipèdia

Uribe

De Viquipèdia

Les set comarques de Biscaia.
Les set comarques de Biscaia.

Uribe és una comarca de Biscaia, País Basc, que abasta dues valls paral·lels com són el del Txorierri i el de Butron, i una franja costanera. En molts documents anem a trobar, d'una banda, informació sobre la vall de Butrón, sota el nom de Comarca de PlentziaMungia i, per altra banda, informació sobre la vall del Txorierri, associada, històricament, a l'àrea metropolitana de Bilbao. És en l'actualitat, i des d'una perspectiva de caracterització de zones d'Agricultura de Muntanya al País Basc, quan ambdós valls, al costat d'altres municipis costaners, han passat a adoptar aquesta denominació comarcal d' Uribe.

Taula de continguts

[edita] Municipis

San Juan de Gaztelugatxe
San Juan de Gaztelugatxe

Actualment aquesta comarca està composta de 22 municipis:

Uribe ve marcada per la seva posició estratègica, tan prop de Bilbao, i la seva suau orografia, que en alguns municipis limiten amb el mar. D'aquí, sorgeix un paisatge molt humanitzat amb un hàbitat atomitzat i amb assentaments de fort contrast entre: el verd i el blau, el paisatge rural baserritarra i l'industrial, la cultura i arquitectura rural i la urbana, però, amb un denominador comú per a qualsevol dels municipis d'Uribe: les fortes arrels en usos, costums i patrimoni associat al caseriu i els seus productes.

[edita] Història

La història documentada dels primers passos d'aquesta comarca roman gairebé oculta, exceptuant alguns assentaments del paleolític i deixants romans disseminades localitzades. Destacar l'assentament humà de Kurtzio, un dels més antics de Biscaia situat a Sopelana, el recinte fortificat de Berreaga entre Mungia i Gamiz-Fika, el monument megalític i els deixants funeraris de Zamudio. En aquestes zones i en la franja costanera des de la ria de Plentzia a Arminza, s'han localitzat interessants materials d'ús domèstic i defensiu de gran valor arqueològic. Però, aquesta és una etapa de la qual tot just queden vestigis en la comarca d'Uribe. En part és explicable a causa de la litografia del territori amb tot just existència de coves.

Els primers apunts amb gran riquesa documental i arquitectònica que trobem en aquesta comarca de Uribe ens situen en l'època medieval: cases torre, guerres de bàncols, la ruta jacobea de l'interior i de la costa, ermites... Cap destacar, també, que la història de la comarca té les seves petjades de màxim interès en els caserius i en l'enginy de les seves gents. Un altre dels aspectes a tenir en compte, dintre de la història d'aquesta comarca, és l'ús que es fa en aquesta comarca de l'aigua per a moldre el cereal que es produïx en les seves terres. Això, ha donat lloc a un important patrimoni preindustrial rural compost de molins i ferreries. Actualment, és la comarca del País Basc que més molins conserva. A més, és una comarca amb una climatologia i una terra, que ha permès, des d'antany, el cultiu de vinya per a l'elaboració d'un vi especial anomenat txacoli, que ha donat a la comarca un nom en el món gastronòmic, enològic i vitivinícola.

[edita] Patrimoni

L'arquitectura i els béns mobles no són excessivament abundants. Del que existeix podem destacar tres apartats:

  • Arquitectura religiosa. En aquest apartat destaquen el conjunt de ermitas i humilladeros que es troben esquitxant els paratges de la comarca, juntament amb algunes esglésies de diversos estils arquitectònics.
  • Arquitectura civil. Englobant un conjunt de cases torre i cases blasonades, reflex de la rica història medieval d'aquesta comarca situada geo-estratègicament.
  • Arquitectura Tradicional Baserritarra. És en aquest apartat on es plasma la veritable riquesa patrimonial d'aquesta comarca, amb construccions de caràcter popular de gran qualitat i amb un interessant conjunt de caserius que abasten una trajectòria històrica i evolutiva dels s. XVI al XIX. Aquest apartat tanca veritable valor etnogràfic.

[edita] Enllaços externs

Comarques de Biscaia
Gran Bilbao | Duranguesat | Lea-Artibai | Busturialdea-Urdaibai | Uribe | Encartaciones | Arratia-Nerbion