[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Unió Sindical Obrera - Viquipèdia

Unió Sindical Obrera

De Viquipèdia

La Unió Sindical Obrera (USO) es una central sindical espanyola independent de partits polítics, organitzacions governamentals i empresarials, fundada en els anys 50 en nuclis cristians obrers.

Taula de continguts

[edita] Història

L'any 1961 es va aprovar la carta fundacional i va crear-se definitivament la Unió Sindical Obrera. Cinc anys més tard es va fundar la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), omplint el buit creat per la desaparició de les centrals sindicals tradicionals que a Catalunya havien tingut molta força abans de la guerra. Va tenir una important presencia vers la Transició amb lluites reivindicatives a empreses, sectors i moviments socials que treballaven per la democràcia, i per reconstruir el moviment sindical independent i autònom de tot orgue de poder i partits polítics. El 1977, coincidint amb la seva legalització, una gran part de la organització se'n va anar a la UGT i en 1980 una altra gran part de la seva militància va ingressar a les Comissions Obreres. De resultes, l'USO es va debilitar notablement.

[edita] Actualitat

Actualment s'ha refermat com alternativa sindical, independent i autònoma amb més de 100.000 afiliats, i 10.000 delegats sindicals [1] a tota Espanya, i amb molta representativitat en els sectors de la seguretat privada, dels empleats públics i de l'ensenyament privat concertat i amb capacitat per negociar més de 500 convenis col·lectius [2].

Com a fet diferencial, l'USO es l'únic sindicat d’àmbit nacional que té una Caixa de Resistència i Solidaritat (CRS) [3], per vetllar el interessos econòmics dels seus afiliats en casos de vaga, sancions professionals, tancaments patronals o acomiadaments sindicals,i demostra el seu caràcter solidari amb la seva ONGD, Sotermun (Solidaritat amb els Treballadors del Tercer Mon) [4].

[edita] Dirigents

Manuel Zaguirre fou el seu Secretari General durant 25 anys, des que va fer-se amb el càrrec amb 28 anys, desprès de la escissió cap a la UGT de la majoria de la militància. Després del VII Congrés (13 d'abril del 2002) Zaguirre es va retirar, i va crear-se-li el càrrec de President Honorific, bo i conservant el de Vice-president de la Confederació Mundial del Traball (CMT). El va succeir Benito López González, fins aleshores Secretari General d'USO-Canarias, que va ser Secretari General fins el desembre de 2005 en que es va celebrar el VIII Congrés de l'USO. L'actual secretari general és Julio Salazar, elegit en una votació en què va obtenir el 93,9 % dels vots dels 425 delegats presents. Ha comptat amb sindicalistes destacats com Francisco Giménez Bautista.

[edita] Organs Confederals [5]

  • Comissió Executiva Confederal
  • Comitè Confederal
  • Consell Confederal
  • Congrés Confederal
  • Comissió Confederal de Garantia

L'Octubre de 2005, l'USO es va integrar a la Confederació Europea de Sindicats (CES). També des de la CMT, en l'actualitat està participant en la creació d'una Gran Central Sindical Mundial, que fusionaria l'actual CMT i la CIOSL.

[edita] Notes i referències

[edita] Enllaços externs