[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Torraires de Montblanc - Viquipèdia

Torraires de Montblanc

De Viquipèdia

Torraires de Montblanc
Any de fundació: 1994 (refundació)
Localitat: Montblanc
Color de camisa: Grana
Castell màxim assolit: 3 de 7 (1998)

Els Torraires de Montblanc són la colla castellera refundada l'any 1994, que es considera hereva de l'antiga colla dels Torraires que existí durant el segle XIX a la vila de Montblanc, comarca de la Conca de Barberà. Vesteixen camisa de color grana, faixa negra i pantaló blanc.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Orígens

En un diari del 1816, es relaten que van actuar en el transcurs d'unes festes celebrades a Montblanc ... tres bayles de Valencianos con sus elevadas torres... . Aquesta és la primera referència al fet casteller a Montblanc.

La primera menció documental del nom de Torraires, però, la trobem l’any 1849 quan actuaren davant la Mare de Déu de la Serra de Montblanc. A mitjans segle XIX, els cronistes locals expliquen els castells que realitzaven els Torraires en aquelles dates, segons Lluís Vives, es van alçar el castells de quatre de vuit, tres de nou, dos de set, i el pilar de set amb tota perfecció. Ramon Cantó afirmava y els nostres ulls ho han vist, los 3 de 9, los 2 de 7 i l’espedat de sis Una mica més tard, Josep Maria Poblet deixà escrit que alçaven el pilar de cinc i el dos de set. I de torres, l’extens repertori: el cinc de set, el quatre de set, amb el pilar de cinc al mig, el tres i el quatre de vuit. I també el tres de set, alçat per baix.

[edita] L'època d'or

El 1871 visitava Montblanc el rei Amadeu I d'Espanya i els Torraires li oferiren un repertori dels seus castells. En aquella època vestien amb una camisa de color blanc, uns calçotets de pagès, una faixa virolada i un mocador al cap.

El 1876, diversos diaris esmenten la divisió i els enfrontaments en el sí de la colla que derivarà en la partició en dos del grup. Naixien així la Colla Vella dels Torraires de Montblanc i la Colla Nova dels Torraires de Montblanc. Aquesta última colla es féu reconeguda pels seus pilars de sis i set pisos, i fins una vegada intentaren de fer el de vuit, que els caigué i per poc no maten a l’enxaneta. Les dues colles montblanquines es donaren a conèixer a diferents indrets de les contrades (Tarragona, Reus, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, ...)

Una data important fou la festes de Santa Tecla de Tarragona de 1878, quan feren una actuació les dues colles de Valls i les dues de Montblanc, que van pujar les escales de la Catedral fent un pilar de 6. L'any següent actuaren a Vilafranca del Penedès, tot i que la jornada acabà amb lesionats i amb molta llenya. Durants els anys 80 viurien la seva època gloriosa, posant-se a l'alçada de les dues colles de Valls.

[edita] La desfeta

A finals de segle, amb l'arribada de la fil·loxera, tot el món casteller es veuria greument afectat. Els Torraires no serien cap excepció i la colla (agrupada de nou) es veurà greument afectada; els castells anirien disminuint d'alçada i la colla aniria perdent membres. El 1902, un total de 32 torraires ajudaren a la Colla Vella dels Xiquets de Valls al Concurs de Castells de Barcelona.

Dos anys més tard, s'intentà reemprendre el fet casteller a Montblanc. La gran diferència però, amb els anys anteriors, fou que les actuacions passaren a ser molt discretes, fins la punt que els diaris de l'època parlen d'afeccionats i no de colla formada.

Tot i això, durant les festes de Coronació de la Mare de Déu de la Serra de 1906, s'aixecaren diverses torres a la sortida d'ofici. Els resultats, però, eren molt discrets. Es produiren altres intents d'armar castells en els anys 1907, 1911 i 1920, però no tingueren èxit.

[edita] La Refundació

El 18 de desembre de 1994 es formaren oficialment, els nous Torraires de Montblanc. La població s'engrescà ràpidament i s'assolí la xifra de 250 castellers en pocs anys.

En només tres anys, es descarregaria el primer castell de 7 de la nova etapa de la colla. S'aconseguí entrar en l'anomenada segona divisió dels castells amb la participació al V Concurs de castells Vila de Torredembarra, descarregant el 3 i el 4 de 7 i el 2 de 6.

A partir de l'any 2000, els Torraires entren en decadència, molta de la gent del principi ha anat abandonant la colla, que comportarà la pèdua de colla de 7. El nivell de la colla anirà baixant fins a la temporada 2005.

Actualment, després d'un període de només fent pilars per falta d'efectius, han recuperat antics castellers i nous membres i han pogut realitzar castells de sis en diferentes places de Catalunya i Andorra.

[edita] Enllaços externs