[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tolmides - Viquipèdia

Tolmides

De Viquipèdia

Tolmides (Τολμίδης) fou un general atenenc que el 455 aC va convèncer a l'assemblea de enviar-lo amb una flota a vorejar el Peloponès per saquejar el territori enemic; encara que se li van concedir mil homes a elegir, fins a 3000 se li van unir com a voluntaris i llavors va escollir els mil que se li havien garantit, a més a més.

Va destruir l'arsenal espartà a Gítion, va conquerir Calcis (una ciutat dels corintis) i va desembarcar a Sició derrotant a les tropes que el van atacar. Segons Diodor de Sicília també va ocupar abans Methone, però la va haver d'evacuar al arribar ajuda espartana. Als locris ozolis els va arrabassar Naupacte, i va establir allí als messenis que s'havien lliurat de la mort al setge d'Ithome.

Al seu retorn a Atenes va portar colons a Eubea i Naxos.

El 447 aC quan els exiliats beocis van retornar i es van apoderar de Queronea i Orcomen, es va oferir per anar contra els revoltats; Pèricles s'hi va oposar en debades i Tolmides va anar a Beòcia amb 1000 atenencs i alguns soldats d'estats aliats, i va ocupar Queronea on va deixar una guarnició; però prop de allí fou sorprès per una força dels exiliats que s'havien unit als d'Orcomen, i a exiliats locris i d'Eubea; els atenencs foren derrotats i Tolmides va morir a la batalla.