[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Queronea - Viquipèdia

Queronea

De Viquipèdia

Queronea (grec Chaironeia, llatí Chaeroneia) és una ciutat grega de la prefectura de Beòcia a la vora del riu Cefís i prop de la Fòcida.

Ciutat de poca importància política (fou depenent d'Orcomen) era de gran importància militar. Es cèlebre per les batalles que s'hi van lliurar:

  • La primera el 447 aC. Queronea estava en poder dels partidaris d'Atenes que exercien la supremacia a Beòcia, i un cop d’estat va donar el poder al partit rival. Els atenencs van enviar a Tòlmides amb un petit exercit i va recuperar la ciutat però fou derrotat a les rodalies, a la plana entre Queronea i Coronea, per una aliança beòcia contraria a Atenes. Tòlmides va morir a la batalla i Atenes va perdre la supremacia a Beòcia.
  • El 424 aC es va formar un complot per entregar la ciutat als atenencs. El projecte fou descobert i la ciutat ocupada per una força beòcia. A la guerra fòcida, la ciutat fou assetjada sense èxit per Onòmarc, el líder foci, i després fou ocupada pel seu fill Falecos.
  • El 7 d'agost de 338 aC es va lliurar la mes coneguda de les batalles, en la que Filip II de Macedònia va derrotar a les forces d’atenencs i beocis i va acabar a la llibertat de Grècia que va quedar sota influència macedònia.
  • La darrera gran batalla de Queronea es va lliurar el 86 aC i el romà Sul·la va derrotar als general de Mitridates del Pont.

A Queronea va néixer Plutarc que també hi va morir. Va existir encara durant l'imperi romà i es dedicava al refinament d’olis de flors, que s’usaven com a remei contra el dolor. Va desaparèixer a l’edat mitjana.

El seu lloc l’ocupa avui la ciutat de Kápurna, i en queden molt poques restes de la ciutat antiga.