[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Temple de Hatshepsut - Viquipèdia

Temple de Hatshepsut

De Viquipèdia

Temple de Hatshepsut

Documentació
Tipus temple egipci
Arquitecte Senenmut
Cronologia 1500 aC
Localització Deir al-Bari
Vistes

Planta del conjunt dels temples de Deir al-Bari

El temple de Hatshepsut és un temple mortuori construït per la reina Hatshepsut d'Egipte i dissenyat per l'arquitecte Senenmut. Hatshepsut va ser una de les dones de Tuthmosis II i fou regent del seu fill Tuthmosis III; va arribar a proclamar-se reina, i va utilitzar una falsa barba per imposar-se, fent construir algunes temples, dels quals el principal és el de Deir al-Bari, prop de Luxor. El temple fou dedicat als déus Amon i Hathor.

Accés al temple de Hatshepsut
Accés al temple de Hatshepsut

A la mort de la reina, el seu fill Tuthmosis III va assumir plens poders. Va fer destruir les seves inscripcions i estàtues, i va eliminar la seva imatge.

El seu accés es fa per una àmplia esplanada de 36 metres d’ample amb tres línies d’esfinxs i es puja al temple mitjançant rampes que porten d’una terrassa a l'altra. Les terrasses estan aguantades per parets de càrrega. Les terrasses i columnes es confonen amb la muntanya. L’esplanada, que encara és l’accés avui dia, ja no té les esfinxs. El complex està fortament custodiat per la policia turística i es passen control per accedir-hi.

El temple és en part excavat a la roca i en part construït fora de la paret de la muntanya. La primera terrassa té un gran pati amb murs i doble pòrtic decorat amb relleus. Hi havia dos estanys en forma de T que tenien plantes que no hi són ara. Al pòrtic hi ha dues estàtues d'Osiris (només 1 ha estat reconstruïda).

El segon nivell, amb accés per rampa protegida per un lleó, té un pòrtic amb dues files de 22 pilars gravats amb relleus. A la dreta hi ha un pòrtic, que no fou acabat, amb quatre sepulcres. A l’angle entre ambdós hi ha la capella d'Anubis i tres santuaris ben decorats amb escenes religioses de la reina i de Tuthmosis. A l’esquerra hi ha la capella d'Hathor, excavada a la roca amb dues sales hipòstiles; una de columnes hatòriques i una d’acanalades.

La darrera terrassa (tercera) té 22 columnes amb pilars osíriacs que foren destruïts per Tuthmosis. A l’esquerra hi ha la capella de Tuthmosis I i una cambra d’ofrenes i a l'altre costat les sales de Ra-Horajti, amb un vestíbul i un pati interior.

El santuari del temple té tres sales; una d'elles per a la barca sagrada i les altres dues de culte. Al darrere hi ha estàtues de la reina i un accés.

En general es pot dir que està ricament decorat i el nombre d’estàtues conservades o refetes és important. Al nivell més alt hi havia estàtues de la reina que foren destruïdes pel seu fill, algunes de les quals han estat restaurades

Estàtues de Hatshepsut amb la falsa barba
Estàtues de Hatshepsut amb la falsa barba

Fou restaurat des 1906.

El 17 de novembre de 1997 fou el teatre d’una matança feta per sis fanàtics islamistes de les organitzacions Jihad Talaat al-Fath (Guerra Santa i Avantguarda de la Conquesta) i Al-Gama'a al-Islamiyya (Grup Islàmic) contra turistes estrangers, dels que van morir 58. Els sis terroristes foren abatuts per les forces de seguretat egípcies. El ministre de l'Interior egipci General Hassan al-Alfi fou cessat i nomenat el Major General Habib al-Adly. Els morts foren 35 suissos, 10 japonesos, 6 britànics, 4 alemanys, 1 francès, 1 colombià i 1 búlgar amb passaport britànic. Van resultar ferits 12 suissos, 2 japonesos, 2 alemanys, 1 francès i 13 egipcis entre ells 3 policies. Durant el dos anys següents, el turisme a Egipte va baixar de forma accentuada i no va arribar a l'anterior nivell fins passats cinc anys.

Explanada d'accés al temple de Hatshepsut, des del temple
Explanada d'accés al temple de Hatshepsut, des del temple