[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Osiris - Viquipèdia

Osiris

De Viquipèdia

Estàtua d'Osiris al museu egipci del Caire
Estàtua d'Osiris al museu egipci del Caire

En la mitologia egípcia Osiris (o Usiris) era un dels déus més importants. Era un déu de la vida mort i resurrecció. Estava enterrat a la ciutat d'Abydos que ell n'era el patró.

Era el déu de l'inframon així com de la fertilitat i l'agricultura. Amb la seva muller i germana Isis fou el pare d'Horus. Beb era el seu fill primogènit. Tardanament se'l relacionaria amb Seker i Ptah per crear Ptah-Seker-Osiris i se l'identificaria amb Heryshaf.

[edita] Llegenda d'Isis i Osiris

Osiris fou assassinat pel seu germà Set qui partí el cos en bocins. Isis i Nephthys, la seva germana, varen trobar els bocins (excepte el seu penis) i en va donar models de cera als sacerdots perquè els veneressin. Re va enviar a Anubis i Thoth a momificar Osiris i Isis va retornar la vida al seu cos. Després d'això, Osiris s'hagué de quedar a l'inframon per jutjar les ànimes dels morts i fou anomenat, Neb-er-tcher ("senyor de més enllà del límit").

A Duat Osiris pesa les ànimes dels morts i els compara amb la Ploma de la veritat. Les que pesaven més eren enviades a Ammit i les que no pesaven prou a Aaru.