[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Telnet - Viquipèdia

Telnet

De Viquipèdia

Tecnologies i protocols
de xarxa*
Capa Protocols
Aplicació HTTP, FTP, TFTP, SMTP, POP3, IMAP, DNS, IRC, SSH, Telnet, TLS i SSL, NFS, NNTP, NTP, SMB/CIFS, SNMP, Gopher, RTP, RTCP, SOAP, SIP
Transport TCP, UDP, SCTP, SPX, NetBIOS
Xarxa IP (IPv4, IPv5, IPv6), ICMP, IGMP, AppleTalk, ARP, IPX, NetBEUI, X.25
Enllaç de dades ATM, Ethernet, Frame Relay, HDLC, PPP, Token Ring, Wi-Fi
Física Cable coaxial, Cable de fibra òptica, Cable de parells trenats, Microones, Ràdio, RS-232
* segons el model TCP/IP
edita

En informàtica, TELNET és un protocol que emula un terminal remot per a connectar-se a una màquina multiusuari. Igual que amb el protocol FTP, cal el programari necessari i un protocol específic per aquest servei.

El port que s'utilitza és generalment el 23.

Només serveix per accedir-hi en mode terminal, és a dir, sense gràfics, però va ser una eina molt útil per arreglar problemes a distància. També s'ha fet servir per consultar dades a distància, com dades personals accesibles a través de la xarxa, informació bibliogràfica, etc.

Els requisits per accedir a aquest servei són molt senzills: conèixer el nom i l'adreça del servidor remot i estar habilitat per a poder utilitzar-lo mitjançant un identificador d'usuari i una contrassenya.

Normalment es crida a una aplicació externa que és la que realitza la connexió. En aquest cas s'ha d'indicar la màquina i el login: telnet://maquina.domini@login.

El seu principal problema és de seguretat, ja que tots els noms d'usuari i contrassenyes necessàries per entrar a les màquines viatjaven per la xarxa sense xifrar. Això feia que qualsevol persona que espies el tràfic de la xarxa pogués obtenir aquestes dades i d'aquesta manera accedir també a les màquines. Es va deixar de fer servir quasi totalment, fa uns anys, quan va aparèixer i es va popularitzar l'SSH, que es pot descriure com una versió xifrada de TELNET.