[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Secure Shell - Viquipèdia

Secure Shell

De Viquipèdia

Tecnologies i protocols
de xarxa*
Capa Protocols
Aplicació HTTP, FTP, TFTP, SMTP, POP3, IMAP, DNS, IRC, SSH, Telnet, TLS i SSL, NFS, NNTP, NTP, SMB/CIFS, SNMP, Gopher, RTP, RTCP, SOAP, SIP
Transport TCP, UDP, SCTP, SPX, NetBIOS
Xarxa IP (IPv4, IPv5, IPv6), ICMP, IGMP, AppleTalk, ARP, IPX, NetBEUI, X.25
Enllaç de dades ATM, Ethernet, Frame Relay, HDLC, PPP, Token Ring, Wi-Fi
Física Cable coaxial, Cable de fibra òptica, Cable de parells trenats, Microones, Ràdio, RS-232
* segons el model TCP/IP
edita

SSH (Secure SHell) és el nom d'un protocol i del programa que l'implementa, i serveix per accedir a màquines remotes a traves de la xarxa. Permet gestionar per complet l'ordinador mitjançant l'interpret de comandes, i també pot redirigir el tràfic del servidor X per executar programes gràfics si tenim un servidor X funcionant.

A més de la connexió amb altres màquines, SSH ens permet copiar dades de forma segura (tant fitxers sol com simular sessions FTP xifrades), gestionar claus RSA per no escriure claus al connectar a les màquines i passar les dades de qualsevol altre aplicació per un canal segur de SSH.

Taula de continguts

[edita] Seguretat

SSH treballa de forma similar al telnet. La diferència principal és que SSH usa tècniques de xifrat que fan que l'informació viatgi per la xarxa de manera il·legible i que cap persona pugui descobrir l'usuari i la contrasenya de la connexió ni el que s'escriu durant la sessió; tot i que es possible atacar aquest tipus de sistema mitjançant atacs REPLAY i manipular d'aquesta manera l'informació entre els destins.

[edita] Història

Al principi només hi havien els r-commands, que eren els basats amb el programa rlogin, el qual funciona d'una forma similar al telnet.

La primera versió del protocol i el programa eren lliures i els va crear un suec anomenat Tatu Ylönen, però la seva llicència va anar canviant i va aparèixer la companyia `SSH Communications Security', que ho oferia gratuïtament per l'ús domèstic i acadèmic, però exigia el pagament a altres empreses. L'any 1997 (dos anys després de la primera versió) es va propusar com a borrador a l' IETF.

A principis de 1999 es va començar a escriure una versió que es convertiria en l'implementació lliure per escelència, la d'OpenBSD, anomenada OpenSSH.

[edita] Programari

Una de les utilitats més comuns per fer servir comunicació mitjançant SSH des de Windows és PuTTY. Linux i Unix ja incorporen clients SSH de forma gairebé nativa.

[edita] Vegeu també