[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Stromboli - Viquipèdia

Stromboli

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre l'illa italiana. Per a altres significats, vegeu «Stromboli terra di Dio».


Stromboli
L'illa de Stromboli
Altura 924 m
Serralada
Localització Illes Eòlies (Itàlia)
Coordenades 38.789° N 15.213° E
Primera ascensió no registrat
Tipus estratovolcà
Edat holocè
Darrera erupció 28 de febrer del 2007

Stromboli és una petita illa volcànica que forma part de l'arxipèlag de les Illes Eòlies, al Mar Tirrè al nord de Sicília, a Itàlia.

Erupció del 1980.
Erupció del 1980.

L'illa té una extensió de 12,6 quilòmetres quadrats i és l'única de les Illes Eòlies en que el volcà continua actiu i és protagonista de continues erupcions. El volcà té una alçada de 924 metres. Administrativament l'illa forma part del municipi de Lipari.

L'illa ha estat habitada des de l'antiguitat més remota i la seva economia s'ha basat en la producció agrícola de vinya i oliveres i la pesca. Al segle XIX l'illa arribà a tenir una població de 4.000 habitants.

L'empitjorament de les condicions econòmiques i les importants erupcions des anys 30 del segle XX comportaren que bona part dels habitants de l'illa emigressin, sobretot a Amèrica i Austràlia.

Els habitants actuals de l'illa són 400, tot i que a l'estiu la població pot arribar als 4.000. Els principals nuclis habitats que queden a l'illa són San Vincenzo i Ginostra.

El 1949, el cineasta Roberto Rossellini hi filmà la pel·lícula Stromboli terra di Dio, protagonitzada per Ingrid Bergman, fet que contribuí a donar a conèixer l'illa.

També Jules Verne utilitzà l'illa en la seva novel·la Viatge al centre de la terra, fent que els protagonistes emergissin del seu viatge subterrani justament al volcà de Stromboli.

La darrera erupció important va ser el 28 de febrer del 2007

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Stromboli