[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Solana - Viquipèdia

Solana

De Viquipèdia

Solana amb oliveres a la Serra de Castelltallat
Solana amb oliveres a la Serra de Castelltallat

La solana, o el solell, és la part d'un terreny, normalment muntanyós, orientada al sud on hi toca molt el sol.

L'orientació solana és la preferida per fer els conreus principalment és típics mediterranis: vinya olivera ametller ja que totes són espècies amb grans necessitats de llum i que poden suportar les condicions de més sequedat del terreny contraposades a les de l'obaga, que són més ombrívoles i relativament més humides.

L'orientació més càlida i lluminosa en l'hemisferi nord és la sud-oest.

En ambients mediterranis les parts solanes són més pobres en vegetació natural tot i que la flora pot ser molt abundant en espècies heliòfiles com ho són quasi totes les labiades i moltes de la família de les compostes oAsteraceae i orquidàcies. El pi blanc (Pinus halepensis) domina en les solanes fins a uns 1.000 metres d'altitud.

En les solanes situades en clima mediterrani amb pendent superior al 10% hi ha molta erosió provocada principalment per les tempestes i especialment les de principi d'estiu i la tardor que es produeixen amb la terra molt seca i fàcil d'arrossegar. Molt sovint per aquest motiu la fondària de terra en un solell és molt menor que en una obaga i a vegades queda visible la roca mare. Per aquest motiu junt amb el de la menor acumulació d'humitat i major evaporació, la vegetació pot tenir un percentatge de recobriment del sòl molt escàs.

En la gestió agrícola de les solanes conreades és aconsellable adoptar les tècniques de mínim conreu i incrementar la matèria orgànica que ajuda a retenir aigua i evita en certa manera l'erosió.