[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Erosió - Viquipèdia

Erosió

De Viquipèdia

Erosió severa del sòl en un camp de blat prop de la Universitat de l'Estat de Washington, Estats Units.
Erosió severa del sòl en un camp de blat prop de la Universitat de l'Estat de Washington, Estats Units.

L'erosió és la retirada de partícules d'un sòl o una roca per un agent geològic (com ara els corrents superficials d'aigua, el vent i o els processos gravitatoris). Les partícules inclouen:

  • Fragments de roques creats per abrasió mecànica per la pròpia acció del vent, aigües superficials, glaceres i expansió-contracció tèrmica per variacions estacionals i/o diürnes.
  • Sòls, els quals són creats per la descomposició química de les roques per mitjà de l'acció combinada de àcids dèbils dissolts en aigua superficial i meteòrica, hidròlisi, àcids orgànics, bacteris, acció de plantes, etc.

L'erosió no és el mateix que la meteorització, que és la disgregació de la roca sense desplaçament del material (si bé la meteorització facil·lita l'erosió), ni és el mateix que el transport dels materials erosionats, que és el següent pas del cicle geològic, i que normalment realitza el mateix agent que ha produït l'erosió.

A pesar que l'erosió és un procés natural, esta pot ser influenciada fortament per activitat humana tal com la desforestació, la construcció de camins i urbanització, els quals l'acceleren.

Un problema particularment seriós és l'erosió costanera propiciada pel menyspreu de construccions en platges, les quals pertorben el flux de sediments cap a elles.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Erosió