[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sequera a Catalunya - Viquipèdia

Sequera a Catalunya

De Viquipèdia

Engranatges
Article inacabat!
Un (o més d'un) viquipedista treballa en l'edició de la present entrada, per la qual cosa és possible que trobeu defectes de contingut o de forma: a fi de coordinar la redacció, contacteu amb els col·laboradors més recents amb un missatge a la pàgina de discussió de l'article en qüestió abans de realitzar modificacions o substitucions importants.

El seu ús és temporal mentre l'usuari estigui editant l'article. No us oblideu de treure l'avís un cop estigui acabat, o bé es podrà treure després d'uns dies d'inactivitat.


La sequera és la manca persistent de precipitacions.[1] Des de fa anys, aquest fenomen meteorològic afecta a Catalunya. Les causes principals són la reducció dels embassaments i aqüífers i la falta de neu.[2]

Taula de continguts

[edita] Sequeres al llarg de la història

Es té constància de moltes sequeres a la història de Catalunya, des del 1566-67 fins a les últimes sequeres del segle XXI. Aquí sota hi ha informació sobre les últimes sequeres amb certa importància a Catalunya.[3]

[edita] Segle XVI

Es té constància d'una important sequera cap a l'any 1566, que va deixar feta malbé gaire bé tota la collita de la zona, especialment a les comarques l'interior i van arribar a produir-se problemes amb els molins hidràulics per falta d'aigua.[3] No es té constància de notícia de sequera cap a aquella època.

[edita] Segle XIX

L'única sequera de que se'n sap res d'aquest segle és una que va passar als anys 1812/18. Possiblement és la sequera més intensa registrada a Catalunya,[4] sobretot els anys 1813 i 17, on es registraren valors del 43,7% i 30,7%, respectivament. A l'any 1817 té el rècord d'any més sec conegut als registres barcelonins, amb 197mm. Malgrat la intensa sequera, no es té constància d'efectes econòmics greus.

[edita] Segle XX

Es té constància de molta sequera a aquest segle a Catalunya. Una petita sequera va afectar a l'any 1910. Uns anys després, cap al 1922/23, Catalunya es va veure afectada per una gran sequera: només plogué un terç de les pluges normals entre el novembre i febrer. Als anys 1944/50, després de la Segona Guerra Mundial, es va patir una gran sequera. Està considerat el pitjor any de sequera a bona part de la Península Ibèrica. L'any 1950 es van realitzar hores de restriccions d'aigua a les nits. L'any 1953 es van realitzar talls del 30% de les hores del dia (7,2 hores). L'any 1973 es va registrar una gran sequera a les capçaleres dels rius, però quan s'estava a punt d'iniciar restriccions va ploure i no es van fer. Tot seguit es van patir força anys de sequera, a finals de la dècada del 1980 i del 1993 al 2000.

[edita] Reportatges

Un reportatge del programa 30 minuts de Televisió de Catalunya anomenat "La gran sequera" tractava a fons la sequera del 2005. El documental tractava la primavera poc plujosa i les conseqüències al bosc de la sequera.[5] També parlava de les conseqüències socio-econòmiques d'aquella sequera, amb l'opinió de ramaders i agricultors. Els autors d'aquest reportatge són Montse Armengou i Ricard Belis[5].

[edita] Referències

  1. (PDF) Generalitat de Catalunya: Departament de Medi Ambient. La situació actual d’excepcionalitat en el context històric (català). (PDF) pp. 2 sitges.cat. Data d'accés: 2 de juny de 2008.
  2. (PDF) Generalitat de Catalunya: Departament de Medi Ambient. La situació actual d’excepcionalitat en el context històric (català). (PDF) pp. 3 sitges.cat. Data d'accés: 2 de juny de 2008.
  3. 3,0 3,1 (PDF) Generalitat de Catalunya: Departament de Medi Ambient. La situació actual d’excepcionalitat en el context històric (català). (PDF) pp. 5 sitges.cat. Data d'accés: 2 de juny de 2008.
  4. (PDF) Generalitat de Catalunya: Departament de Medi Ambient. La situació actual d’excepcionalitat en el context històric (català). (PDF) pp. 6 sitges.cat. Data d'accés: 2 de juny de 2008.
  5. 5,0 5,1 Televisió de Catalunya. Reportatge: La gran sequera (català). (En línia) TVC. Data d'accés: 2 de juny de 2008.