[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sentit (percepció) - Viquipèdia

Sentit (percepció)

De Viquipèdia

Els sentits són les funcions fisiològiques per les quals els éssers vius perceben el seu entorn i les seves característiques.

En animals tenen normalment òrgans especialitzats per aquestes funcions. En l'home, hom hi reconeix tradicionalment els següents cinc sentits (entre parèntesi l'òrgan on resideixen):

Col·loquialment es parla del sisè sentit com a sinònim d'intuïció, si bé no es pot considerar un sentit perquè no correspon a cap òrgan.

En Ramon Llull va considerar que el sisè sentit és la facultat per la qual es conceptualitzen i s'anomenen els éssers que son percebuts per tots els altres sentits. D'aquesta facultat en va dir afat.

Actualment, es consideren sentits també els següents: la termocepció, que percep la temperatura dels cossos; l'equilibri; la propiocepció, que percep el propi cos amb les diferents parts i que permet situar-se al món físic.

Hi ha sentits que estan presents en altres animals però no en els humans, com:

  • Electrocepció: Capacitat de detectar camps elèctrics (present en els ocells)
  • Magnetocepció: Capacitat de detectar camps magnètics (present en els taurons)
  • Ecolocació: Capacitat d'orientar-se i desplaçar-se tot emetent sons, i rebent-ne i interpretant-ne l'eco (com poden fer els ratpenats)

[edita] Vegeu també


Aquest article sobre Anatomia és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, pots ajudar a la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.