[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Miquel d'Engolasters - Viquipèdia

Sant Miquel d'Engolasters

De Viquipèdia

Església de Sant Miquel d'Engolasters
Església de Sant Miquel d'Engolasters

L'església de Sant Miquel d'Engolasters està situada prop del llogaret d'Engolasters (Andorra la Vella) a 1.504 m. i dominant tot la vall d'Andorra. Per arribar-hi cal agafar la carretera CS-100 un cop passat Escaldes-Engordany i després la CS-200 que porta fins l'Estany d'Engolasters.

Taula de continguts

[edita] L'edifici

El temple és d'origen preromànic, de la primera meitat del segle XII, i clar exemple de la simplicitat del romànic andorrà.

[edita] La nau

La nau és rectangular i relativament petita amb un absis situat a l'est també força petit. Els bloc de pedra per aixecar els murs són grossos i mig escantonats formant parets molt gruixudes que superen el mig metre de gruix.

L'absis és més baix que la nau i està decorat amb un fris de tretze arcuacions llombardes actualment força erosionades fetes amb pedra tosca. També s'hi obren dues finestres petites; una centrada i l'altra orientada al sud, totes dues cobertes amb un arc de mig punt fet amb dovelles de pedra calcària.

La porta d'accés es troba ala façana sud amb muntants de pedra calcària com les dovelles que la coronen en un arc de mig punt. Davant la porta hi ha un porxo, d'època molt posterior.

El sostre és de fusta, amb lloses de llicorella al damunt, i cobreix tant la nau com l'absis.

[edita] El campanar

Campanar

El campanar és una torre de planta quadrada molt esvelta i molt gran respecte a la resta del temple. Fa 17,5 m d'alçada, té la base quadrada i està coronada per una coberta enllosada que té la forma de piràmide de quatre vessants. Consta de tres pisos amb finestres geminades altes i estretes a cada cara. Un bloc monolític de pedra divideix aquestes finestres geminades a manera de columna que fa de capitell. Damunt de l'arc del darrer pis de finestrals hi ha, en dues de les façanes, uns caps humans esculpits.



[edita] Interior

Pintures murals

L'absis està decorat amb reproduccions exactes de les pintures murals romàniques originals actualment conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. A la paret central s'enmarca la figura de Crist en majestat i vestit amb una peça de roba molt cenyida. A la dreta de Crist hi ha la representació de l'arcàngel Sant Miquel. La figura del drac, representació del diable i molt malmesa, està abatut al peu d'aquest sant. A l'altra banda del Crist hi ha la figura d'un àguila , símbol de l'evangelista Joan, que sosté amb les urpes el llibre de l'evangeli. Sota aquesta composició són representats set apòstols, dels quals és possible identificar Sant Pere, per les claus que sosté, i Sant Pau per la seva calbesa.



Coordenades: 42° 30′ 41″ N 01° 33′ 37.37″ E