[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Joan de Boí - Viquipèdia

Sant Joan de Boí

De Viquipèdia

Campanar de Sant Joan de Boí
Campanar de Sant Joan de Boí

L'església de Sant Joan és un petit temple rural construït a la localitat ribagorçana de Boí, a la vall homònima. És contemporània de les altres esglésies de l'entorn i probablement feta pels mateixos mestres constructors. Com aquestes, correspon a l'estil romànic llombard, amb les seves característiques especials.

[edita] Edifici

És de planta basilical de tres naus, amb coberta de fusta de dos vessants, absis central i dues absidioles. Els seus murs (tant a l'interior com a l'exterior) van ser decorats amb pintures romàniques al fresc, obra de l'anomenat Mestre de Boí, que van ser rescatades i es van portar al Museu Nacional d'Art de Catalunya per a una millor conservació i custòdia.

L'església va patir un important incendi al segle XIII. La torre campanar se'n va veure greument afectada i va perdre els tres cossos superiors. Se'n conserven els tres inferiors, que presenten la mateixa disposició dels altres campanars de torre de la vall, amb la separació de pisos per mitjà d'arcuacions cegues tal i com correspon a la decoració llombarda. A cada cara s'obren finestres geminades amb dobles columnetes, orientades perpendicularment al mur de la torre. Tots els campanars de torre de la vall de Boí segueixen el cànon (o proporció de mesures) dels minarets, en què l'altura és igual al perímetre.

Pintura representant la lapidació de sant Esteve
Pintura representant la lapidació de sant Esteve

[edita] Pintures

El tema pictòric de Sant Joan se centra en les profecies de Daniel i en la lapidació del primer sant cristià martiritzat, sant Esteve. S'aprecia també el dibuix d'un animal fantàstic que té una flor de lis a la boca; aquest tema està reproduït al mur nord de l'església.

[edita] Talles romàniques

Es guarden també al museu de Barcelona. Són quatre talles que van pertànyer a un davallament i que s'han catalogat com de l'escola d'Erill la Vall. Hi ha també un frontal d'altar pintat, del segle XIII, dedicat a sant Pere.

Patrimoni de la Humanitat a Catalunya

Obres d'Antoni Gaudí (Parc Güell · Palau Güell · Casa Milà · Cripta i façana del Naixement de la Sagrada Família · Casa Vicens · Casa Batlló · Cripta de la Colònia Güell) · Monestir de Poblet · Obres de Lluís Domènech i Montaner (Palau de la Música Catalana · Hospital de Sant Pau) · Esglésies romàniques de la Vall de Boí · Conjunt arqueològic de Tàrraco · La Patum de Berga ·
Art rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica

Coordenades: 42° 31′ 20.35″ N 0° 50′ 1″ E