[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Ignasi de Loiola - Viquipèdia

Sant Ignasi de Loiola

De Viquipèdia

Gravat de Sant Ignasi de Loiola
Gravat de Sant Ignasi de Loiola

Sant Ignasi de Loiola (Loiola, Azpeitia, Guipúscoa, 1491 - Roma, 1556) és el nom amb què és conegut Íñigo López de Loiola o Íñigo López de Recalde, fill d'una família noble i poderosa, fou un cavaller basc fundador de la Companyia de Jesús.

Era el més jove dels vuit fills i tres filles d'una noble parella. El seu pare, Bertrán, era senyor d'Ofiaz i de Loiola, cap d'una de les famílies més antigues i nobles de la regió. I no era menys il·lustre el llinatge de la seva mare, Marina Sáenz de Licona i Balda.

Militar de professió, fins el 1517 seguí la cort de Ferran II, llavors regent de Castella, al servei del comptador major del rei, Velázquez de Cuéllar. Fins el 1521 serví el seu parent, el duc de Nájera, virrei de Navarra, any en que col·laborant en la defensa del castell de Pamplona assetjat pel rei de França, el dia 20 de maig va caure ferit a la cama dreta i enviat a Loiola, on passa la convalescència.

Taula de continguts

[edita] Estada a Manresa

Mentre s’estava curant, va decidir canviar de vida i inicià un pelegrinatge a Jerusalem i, a causa d’això, passà per Manresa, tot venint de Montserrat, on deixa els seus vestits i la seva espasa la nit del 24 al 25 de març de 1522. S'estigué entre el 25 de març de 1522 i principis de febrer de 1523 en una senzilla cova, coneguda com cova de Sant Ignasi, que s’ha convertit en un dels referents universals del món jesuític. Sembla ser que la seva estada a Manresa és deguda que la ciutat de Barcelona, des d'on volia embarcar, es trobava tancada per por de la pesta que fuetejava la regió.

És en aquest període on comença una vida de pobresa, oració, i penitencia. Començarà a formular la seva experiència espiritual començant el que més endavant serà el llibre dels Exercicis Espirituals.

Finalment es va embarcar a Barcelona, va passar la Pasqua a Roma, va prendre una altra nau a Venècia amb rumb a Xipre i d'allà es va traslladar Jaffa per dirigir-se a Jerusalem. Hi roman poc temps doncs decideix estudiar per poder fer obra d'apostolat.

[edita] Estudis

De retorn, estudià gramàtica a Barcelona (1524-1526), a l'escola de mestre Jeroni Ardèvol, adscrita a la universitat. Cursà lògica, física a Alcalà d'Henares (1526). Al llarg d'aquest any Ignasi viurà un processament inquisitorial i serà empresonat. En sortir de la presó viatja a Salamanca on hi continua els estudis. Però novament se'l processa i se li prohibeix predicar i ensenyar matèries teològiques per no haver fet suficients estudis. Ignasi decideix marxar el febrer de 1528 a París on es llicencià en filosfofia (1535) i començà d'estudiar teologia.

El 1534 a Montmartre, amb un grup de companys, féu vot d'anar a Terra Santa, i decidí que si això no era possible dintre un termini fixat, es posaria a les ordres del papa. El 1537, Ignasi de Loiola és ordenat sacerdot a Venècia i es trasllada a Roma on celebra la seva primera missa a l'església de Santa Maria la Maggiore.

[edita] Companyia de Jesús

Pau III aprovà la fundació de la Companyia de Jesús el 27 de setembre de 1540. L'any següent comença la redacció de les Constitucions de la Companyia i és elegit superior general de la mateixa. A partir d'aquest moment Ignasi de Loiola viurà permanentment a Roma.

De primer, pensaven només de dedicar-se a la predicació, en pobresa, i a les obres de caritat corporal. Però les experiències pedagògiques de la universitat de Gandia (fundada per Francesc de Borja el 1545) i del col·legi de Messina (establert el 1548, per Jeroni Nadal), emmenà Ignasi de Loiola a incloure l'ensenyament entre les tasques pròpies del nou orde religiós.

En la seva mort, el 31 de juliol de 1556, fou enterrat al lloc on actualment està l'església del Gesú a Roma.

El 1609 el papa Pau V el beatifica i el 1622 fou canonitzat pel papa Gregori XV.

[edita] Els exercicis espirituals

Els exercicis espirituals resumeixen l'aprofundiment en la fe de Sant Ignasi. S'usen en el noviciat dels jesuïtes i per part per molts catòlics en recès espiritual. Durant aquestes estades, els creients s'allunyen de la seva vida quotidiana i estan en un règim de silenci i meditació, llegint l'obra i debatent-la al final de dia en el grup o amb un director espiritual.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Sant Ignasi de Loiola