[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Remolins - Viquipèdia

Remolins

De Viquipèdia

Remolins és un barri històric de la ciutat de Tortosa. Forma part del conjunt històrico-artístic de la capital del Baix Ebre i hom tendeix actualment a incloure sota aquesta denominació al barri veí de Sant Jaume. Antigament aquests dos barris estaven ben separats per l'anomenda esplanada de Remolins, urbanitzada modernament. A aquest fet hi ha contribuit també l'estat de degradació i despoblament del sector més antic de Sant Jaume.

Remolins se troba situat al nord-est de Tortosa, entre el riu Ebre i les avançades del castell de la Suda. A més a més de les muralles del segle XIV, Remolins s'identifica com el Call Jueu de la ciutat, nucli de cases on els petits carrers s'entrellacen laberínticament formant un dels calls jueus més petits d'Europa. Tortosa és membre de l'associació Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad des de novembre de 1998.

Remolins disposa d'un gran parc a la vora al riu Ebre, compartit amb el barri de Sant Jaume, i convertit des del 2007 en el recinte firal de la ciutat. En el recinte es troba un pavelló multifuncional dissenyat per l'arquitecte argentí Mario Corea que disposa de 5000 metres quadrats coberts.

[edita] Llocs d'interès

  • Antic escorxador: edifici modernista configurat en diferents pavellons, actualment en restauració, obra de l'arquitecte Pau Monguió i Segura situat a l'Avinguda Felip Pedrell, al barri de Sant Jaume. L'edifici es destinarà a centre cultural i des del 2007 ja té un pavelló convertit en sala d'exposicions (amb el nom sala d'exposició Antoni Garcia). Patrimonialment parlant el barri de Sant Jaume també té el palau Montagut (vegeu l'article Tortosa) així com els banys àrabs vells, redescoberts el 2005 als baixos del número 6 del carrer major de Sant Jaume a més a més de diversos jaciments arqueològics localitzats: l'antiga església de Sant Jaume (excavada el 1990), muralla i portal de l'Assoc, passeig de Ronda, etc.
  • Torre del Célio o Grossa de Vimpeçol: Torre circular de guaita situada al final d'una de les muralles del segle XIV que descendeix el turó on hi ha situades les avançades de Sant Joan. Estat actual (2008): no restaurada.
  • Call Jueu: Existeixeix una ruta per tot el Call, que permet conèixer els edificis més significatius com: l'antic hospital (conegut per la sinagoga), la terrisseria, la carnisseria o el portal dels Jueus.
  • Jardins del Príncep: Els Jardins del Princep inaugurats pel príncep Felip el 1991 (d'aquí el seu nom) són, a més a més d´un dels espais verds amb que compta la ciutat, el recinte que en l'actualitat acull la col·lecció d'obres de l´escultor contemporani Santiago de Santiago (Navaescurial, Ávila, 25 de juny de 1925). Els jardins se situen vora la muralla que connecta les avançades del castell de Sant Joan amb la torre del Celio i constitueixen un bell marc turístic. Aquest mateix espai va pertànyer a l'antic Balneari d'en Porcar, que a finals del segle passat fou fundat pel llavors propietari Manel Porcar i Tió després de fer analitzar les aigües de les fonts que brollaven a l'indret i constatar les propietats medicinals que les caracteritzaven. Aquestes fonts encara es conserven.
  • Castell de Tenasses: és una extensa fortalesa situada en un turó al nord de la ciutat separada de la trama emmurallada. És de propietat privada.

[edita] Enllaços externs


Escut del Baix Ebre Aquest article sobre el Baix Ebre és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.