[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Radiohead - Viquipèdia

Radiohead

De Viquipèdia

Radiohead és un grup anglès de rock alternatiu, format per un grup d'amics de col·legi el 1985.

Taula de continguts

[edita] Història

El seu primer single, "Creep" (1992), de l'àlbum debut de la banda Pablo Honey (1993), es va convertir en un èxit a nivell mundial, a l'època que el grunge (amb bandes com Nirvana i Pearl Jam) i el rock alternatiu dominava les ràdios i els principals llistats de música, i posteriorment es va considerar a la banda com one-hit wonders.

No obstant això, la banda va aconseguir capturar l'atenció de milers de fanàtics del Regne Unit amb el seu següent àlbum, The Bends (1995), guanyant admiradors gràcies a les denses atmosferes assolides amb tres guitarres, i a l'expressiu estil de cantar (generalment en falset) del seu líder, Thom Yorke. El tercer àlbum d'estudi de la banda, OK Computer (1997), li va brindar a la banda la fama mundial i èxit crític.

L'àlbum, que parlava de temes d'alienació, ha estat aclamat com un dels millors dels anys 90.

Encara que àlbums com Kid A i Amnesiac han estat matèria de discussió entre els seguidors, Radiohead és considerat com un dels grups musicals més creatius de la seva era, atraient a múltiples seguidors als seus concerts i influint a grups i artistes de diversos gèneres. Radiohead ha tingut un sorpresiu èxit comercial, però la banda s'ha destacat per mantenir independència política i musical, malgrat treballar per a EMI, un dels més grans segells discogràfics.

La banda es troba actualment sense discogràfica i acaba de treure de forma independent i sense intermediaris el seu setè àlbum d'estudi anomenat In Rainbows (2007). A més de treure'l en format físic (CD i vinil), el disc es pot descarregar en format digital desde la pàgina web de In Rainbows al preu que decideixi el comprador (fins i tot gratuitament).

[edita] El grup

Ed O'Brien i Jonny Greenwood
Ed O'Brien i Jonny Greenwood

L'estil músical de Radiohead, notable per la seva varietat i experimentació, pot ser explicat pels variats gustos musicals dels seus integrants.

El guitarrista principal de la banda, Jonny Greenwood, és un músic que toca des de la guitarra fins a instruments com les ones Martenot, el banjo, la viola i la harmònica.

El cantant i capdavanter Thom Yorke, a més d'escriure la majoria de les lletres, toca diversos instruments i s'enfoca en la manipulació digital del so, a través de la música electrònica.

A pesar que Yorke i Greenwood són vists en general com les principals influències creatives en la banda, i la creació de les lletres és un treball gairebé independent de Thom Yorke (amb algunes excepcions), el so del grup és principalment, un treball en conjunt, i tots els integrants del grup són citats per igual en els crèdits dels seus discos. Per exemple, Ed O'Brien és usualment el guitarrista i vocalista de suport de la banda, però és també el responsable de diversos dels sorolls i efectes sonors que s'escolten en els seus temes (com en el final de “Karma Police”) i un bon baterista.

Des de les sessions d'enregistrament de Kid A i Amnesiac els integrants de la banda s'han sentit menys restringits a tocar sempre el seu instrument i sovint canvien de rols segons el que requereixi la cançó, a pesar que en els shows en viu els llocs solen ser més fixos. L'esperit de col·laboració creativa de la banda es veu també reflectit en la propera relació del grup amb els seus productors, en particular amb Nigel Godrich, qui va treballar com enginyer a The Bends i després com productor juntament amb la banda a OK Computer i en els tres àlbums que li van seguir, a més de produir el disc en solitari de Yorke, The Eraser (2006).

Godrich ha estat nomenat sovint com el “sisè radiohead”, en al·lusió al treball de George Martin amb els Beatles. No obstant això, aquesta associació ha estat, almenys temporalment, trencada, a causa de la decisió de la banda de treballar amb Mark "Spike" Stent en les actuals sessions d'enregistrament de la banda.

[edita] Membres

[edita] Influències

Entre les primeres influències de Radiohead es trobaven bandes de rock alternatiu i post-punk com The Smiths, Pixies, R.E.M., Joy Division i Magazine. Amb els àlbums Kid A (2000) i Amnesiac (2001) la música de la banda va prendre un rumb menys convencional, amb influències de música electrònica (tals com Aphex Twin), el jazz, música experimental, la música avant-garde i la música clàssica. L'àlbum més recent de la banda Hail to the Thief de 2004, va incloure a més influències de Neil Young i The Beatles.

[edita] Portades i art de discos

A més de la seva música, Radiohead es caracteritza per un curiós art en el seu discs. L'artista gràfic Stanley Donwood és altre col·lega de la banda, havent produït juntament amb Yorke (qui sovint apareix sota el pseudònim "Tchock", "Tchocky", "Dr. Tchock", o "The White Xocolata Farm") tot l'art visual de la banda (excepte els videoclips) des del EP My Iron Lung.

Per a Radiohead, Donwood ha creat art que va des de pintures a l'oli a imatges creades per ordinador i fins a collages (com els que apareixen a OK Computer). Donwood prefereix treballar en el mateix lloc en el qual la banda està gravant per a així trobar un "equivalent visual" al seu so. Així el treball de Stanley ha influït en la imatge pública de la banda i és responsable de diversos dels “logotips” o imatges amb els quals s'identifica a Radiohead.

Els temes que apareixen en el seu art apareixen com un catalitzador dels temes que tracta Yorke en les seves lletres; i juntament amb aquest va guanyar un Premi Grammy en 2002 per una edició especial de Amnesiac amb forma de llibre. La relació entre Yorke i Downwood s'arrossega des dels temps que ambdós estudiaven art a la Universitat de Exeter.

[edita] Curiositats

  • Havent tocat en al voltant de 800 concerts, Radiohead rarament, si no és que mai, ha repetit un “setlist” de cançons exactament. Ed O'Brien va dir que una de les pitjors coses en la música és si una banda toca el mateix set cada nit Nymag.com(anglès)
  • Alguns artistes que han estat convidats per Radiohead per a obrir els seus espectacles són, entre d'altres: Beck, Deerhoof, Sigur Rós, Supergrass, Spiritualized, Sparklehorse, Stephen Malkmus (dels Pavement), Kid Koala, Low, Clinic, Four Tet i The Beta Band.
  • Durant els inicis de la seva carrera, Radiohead va obrir els shows de bandes com R.E.M., The Frank And Walters, PJ Harvey i Belly.
  • Els membres de Radiohead van aparèixer en el capítol de 2001 “Scott Tenorman Must Die" de la sèrie animada South Park.
  • El pianista nord-americà Christopher O'Riley ha versionat cançons de Radiohead en els seus discs True Love Waits (2003) i Hold em To This (2005).
  • “You And Whose Army?” és samplejada pel grup de rap The Roots en la seva cançó Atonement del seu àlbum Game Theory.

[edita] Discografia

[edita] Àlbums

[edita] Eps

[edita] Singles

  • Creep (1992)
  • Anyone Can Play Guitar (1993)
  • Pop Is Dead (1993)
  • Stop Whispering (1993, només a EE.UU.)
  • My Iron Lung (1994)
  • Planet Telex/High & Dry (1995)
  • Fake Plastic Trees (1995)
  • Just (1995)
  • Street Spirit (Fade Out) (1996)
  • Paranoid Android (1997)
  • Karma Police (1997)
  • No Surprises (1998)
  • Pyramid Song (2001)
  • Knives Out (2001)
  • There There (2003)
  • Go To Sleep (2003)
  • 2+2=5 (2003)

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Radiohead