[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quint Labiè (general) - Viquipèdia

Quint Labiè (general)

De Viquipèdia

Quint Labiè (Quintus Labienus) fou fill de Tit Labiè i general romà dissident.

Era membre del partit republicà al que es va unir a la mort de Juli Cèsar (44 aC) i fou enviat a Pàrtia per demanar ajut al rei dels parts Orodes II de Pàrtia. Va romandre molt de temps a la cort del rei, i no va obtenir cap resposta concreta, i quan es va saber el resultat de la batalla de Filips (42 aC) i segur de que si tornava seria executat, va decidir restar a Pèrsia.

August estava ocupat en la guerra contra Sext Pompeu i el govern de l'Orient va anar a mans de Marc Antoni, i aquest s'havia quedat a Egipte al costat de Cleòpatra. Labiè va aconseguir llavors convèncer al rei part d'aprofitar la oportunitat per envair les províncies romanes a Àsia i el rei va confiar al seu fill Pacoros, i al mateix Labiè, un exèrcit poderós que va envair Síria (40 aC).L'exèrcit fou aturat als murs d'Apamea però com que moltes guarnicions eren d'antics soldats de Brut i Cassi que s'havien units als triumvirs després de la derrota republicana, la realitat fou que els parts quasi be no van trobar resistència i molts soldats es van unir a Labiè, encara que el governador Decidi Saxa va romandre lleial; Saxa fou derrotat en batalla i Antioquia i Apamea van caure en mans dels parts.

Aquestos es van dedicar a sotmetre Síria completament i van avançar també cap a Palestina cridats per un partit jueu, mentre Labiè entrava a Àsia Menor perseguint a Saxa al que va atrapar i matar a Cilícia. Les ciutats se li anaven sotmeten sense lluita, excepte Alabanda, Milasa, i Estratonicea; les dos primeres les va ocupar per assalt però la darrera va resistir. Labiè va agafar segons les monedes el títol d'emperador dels parts (les monedes tenien a l'anvers el rostre de Labiè i la llegenda Q. LABIENVS PARTHICVS IMP. i al revers un cavall en referència a la cavalleria dels parts) i en contrapartida Hibrees, el defensor de Milasa, es va fer dir irònicament "emperador dels caris".

El 39 aC Marc Antoni va enviar un exèrcit a l'Àsia Menor sota el comandament de Ventidi i amb el càrrec de llegat. Va arribar prop de les forces de Labiè abans de que aquest en tingués noticies i sense poder comptar amb els seus aliats parts. Així Labiè va decidir retirar-se a Síria i reunir-se amb Pacoros, però Ventidi li va barrar el pas a les muntanyes del Taure. Aquí van quedar els dos aturats, Ventidi esperant reforços i Labiè esperant l'exèrcit part.

Els parts que venien en el seu ajut foren rebutjats per les forces de Ventidi i llavors els soldats de Labiè es van dispersar. El mateix Labiè, disfressat, va fugir cap a Cilícia on va romandre un temps amagat fins que finalment fou descobert per Demetri, un llibert d'Octavi (August) i assassinat.