[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estratonicea - Viquipèdia

Estratonicea

De Viquipèdia

Estratonicea (Stratonicea o Stratoniceia, Στρατονίκεια o Στρατονίκη) fou una de les principals ciutats de Cària al sud-oest de Milasa. La va fundar Antíoc I Soter (possiblement al lloc de l'antiga Idrias) i li va donar el nom de la seva dona Estratonice (que abans fou la dona del seu pare Seleuc I Nicàtor). Vers el 193 aC fou cedida a Rodes.

Mitridates VI Eupator va viure un temps retirat a aquesta ciutat i allí es va casar amb la filla de un dels seus principals ciutadans. Un temps després fou assetjada per Labiè i va oferir una forta resistència que fou agraïda pel Senat.

Adrià va protegir la ciutat i la va rebatejar Adrianòpolis però aquest nom no es va imposar. Plini el Vell l'esmenta com a ciutat lliure. Prop de la ciutat hi havia el temple de Zeus Chrysaoreus, en el que les ciutats confederades de Cària feien les seves reunions; Estratonice feia part de la confederació perquè tot i que era una ciutat grega i no cària, dins el seu territori hi havia algunes petites ciutats de població cària.

Hi va néixer Mènip, de malnom Catochas, un destacat orador.

Es la moderna Eskihissar. Queden algunes restes de l'antiga ciutat, marbres, fragments, columnes, un teatre i prosceni, arcs, peus d'estàtues, i restes de les muralles.