[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Premi Ig Nobel - Viquipèdia

Premi Ig Nobel

De Viquipèdia

Granota volant. Una granota viva levitant magnèticament, un experiment d'André Geim de la Universitat de Nijmegen i Sir Michael Berry de la Universitat de Bristol, guanyadors del Ig Nobel en física l'any 2000.
Granota volant. Una granota viva levitant magnèticament, un experiment d'André Geim de la Universitat de Nijmegen i Sir Michael Berry de la Universitat de Bristol, guanyadors del Ig Nobel en física l'any 2000.

Els premis Ig Nobel són una paròdia dels premis Nobel que sol resoldre's en les mateixes dates que els premis originals, aproximadament en el mes d'octubre. Estan organitzats per la revista d'humor científica Annals of Improbable Research (AIR), i co-patrocinats per diverses societats que ostenten la paraula Harvard en la seva denominació, com The Harvard Computer Society o The Harvard-Radcliffe Society of Physics Students. La gal·la de lliurament es realitza en el Sanders Theatre, de la Universitat de Harvard.

La seva acceptació i popularitat des de la seva institució en 1991 és creixent amb el pas del temps. Aquests premis guardonen els assoliments d'investigacions que "primer poden provocar riures, però després fan que les persones pensin".

Els premis pretenen celebrar l'inusual, honrar l'imaginatiu i estimular l'interès de tots per la ciència, la medicina, i la tecnologia. En anglès Ig Nobel es pronuncia igual que ignoble, que significa "innoble", d'aquí el nom.

[edita] Premis Ig Nobel 2007

  • Pau. El guanyador fou el Laboratori de la Força Aèria Patterson Wright, a Dayton (Ohio), que va sospesar la possibilitat de fabricar una 'bomba gai' per a provocar l'homosexualitat en l'enemic i amb això minar la moral i la disciplina de les tropes.[1]
  • Lingüística. Juan Manuel Toro, Josep Trobalon i Nuria Sebastián Gallés, de la Universitat de Barcelona, van realitzar un estudi que demostra que les rates de vegades no distingeixen entre el japonès i l'holandès quan les persones parlen aquestes llengües al revés.
  • Aviació. Els argentins Patrícia Agostino, Santiago Pla i Diego Golombek, per descobrir que els hàmsters es recuperen millor del desfasament horari si prèviament prenen viagra.
  • Medicina. Al britànic Brian Witcombe i el nord-americà Donen Meyer per una anàlisi dels efectes secundaris d'introduir-se espases per la gola. Van arribar a la conclusió que ocasionaven irritacions. Referent a això, van presentar el cas d'un home que es va fer mal a l'esòfag i al que se li va inflamar la membrana protectora dels pulmons "quan el va distreure un papagai que tenia a l'espatlla i que s'estava portant malament". També van relatar el d'una ballarina del ventre que va sofrir una hemorràgia "quan una persona li va col·locar bitllets a la cintura, el que va fer que es tallés amb les tres fulles que tenia a l'esòfag".
  • Química. La japonesa Mayu Yamamoto pel seu mètode per a extreure essència de vainilla dels excrements de la vaca.
  • Física. L. Mahadevan, de la Universitat de Harvard, i Enrique Truja Villablanca, de la Universitat de Santiago, a Xile, van ser reconeguts pel seu estudi sobre com s'arruguen els llençols.
  • Economia al taiwanès Kuo Cheng Hsieh, que va patentar un dispositiu que llança una xarxa per a capturar atracadors de bancs.[2]
  • Biologia l'holandesa Johanna van Bronswijk per realitzar un cens dels àcars, aranyes, crustacis, bacteris, algues i fongs que resideixen en els llits dels éssers humans.
  • Literatura (anglesa) ha recaigut en Glenda Browne, d'Austràlia, pel seu estudi de la paraula 'the' (es tradueix, segons els casos, per 'el', 'la', 'els' i 'les') i els problemes que causa la seva indexació.[3]
  • Nutrició Brian Wansink, de la Universitat de Cornell, per estudiar l'apetit de les persones, al donar-los un plat de sopa sense fons el contingut del qual mai s'acabava.[4]

[edita] Referències

  1. "Harassing, Annoying, and 'Bad Guy' Identifying Chemicals". ((PDF)) Sunshine Project. Data d'accés: 2007-06-16.
  2. United States Patent and Trademark Office
  3. Glenda Browne, "The Definite Article: Acknowledging 'The' in Index Entries," The Indexer 22, no. 3 (Abril 2001): 119-22.
  4. B. Wansink, J. E. Painter & J. North, "Bottomless bowls: Why visual cues of portion size may influence intake," Obesity Research 13, no. 1 (2005): 93-100.