Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Paracetamol - Viquip??dia

Paracetamol

De Viquip??dia

Paracetamol
Estructura quimica del f??rmac Paracetamol
??
Viquip??dia:Av??s m??dic
AV??S M??DIC
Viquip??dia:Av??s m??dic
Nom sistem??tic (IUPAC)
N-(4-hidroxifenil)acetamida
Origen  ?
Diana terap??utica  ?
Identificadors
n??mero CAS 103-90-2
codi ATC N02BE01
PubChem 1983
DrugBank APRD00252
Dades qu??miques
F??rmula C8H9NO2 
Pes mol. 151,17
Dades f??siques
Densitat 1,263 g/cm3
Punt de fusi?? 169??C (442K)
Solubilitat en aigua 1,4 mg/mL (20??C)
Dades farmacocin??tiques
Biodisponibilitat gaireb?? 100%
Metabolisme 90 a 95% hep??tic
Vida mitja 1???4 hores
Excreci?? renal
Consideracions terap??utiques
Cat. d'embar??s

A(AU) B(EUA)

Estatus legal

S2(AU) GSL(RU) OTC(EUA)

Administraci?? oral, rectal

El paracetamol o acetaminof??n [acetaminof??n][1] ??s un analg??sic molt utilitzat en l'actualitat. Posseeix propietats analg??siques i antipir??tiques semblants a les de l'aspirina per?? no t?? activitat antiinflamat??ria, ni exerceix cap efecte antiplaquetari.

El paracetamol ??s fam??lia dels paraaminofenols. Molts autors inclouen aquest f??rmac com a AINE degut que el seu mecanisme d'acci?? i els efectes analg??sics i antipir??tics s??n molt semblants a aquests per?? normalment no s'inclou, ja que no t?? gaire efecte antiinflamatori.

Taula de continguts

[edita] Descripci?? del f??rmac

El paracetamol ??s un metab??lit de la fenacetina, un analg??sic molt utilitzat antigament que, per ser t??xic a les dosis terap??utiques i metabolitzades a paracetamol, ja no ??s utilitzat. El paracetamol posseeix propietats analg??siques i antipir??tiques semblants a les de l'aspirina per?? no t?? activitat antiinflamat??ria, ni exerceix cap efecte antiplaquetari.

El paracetamol s'utilitza en el tractament del dolor moderat agut i cr??nic, i ??s considerat com l'analg??sic d'elecci?? per la major part dels autors en els pacients de m??s de 50 anys. Tamb?? ??s l'analg??sic d'elecci?? quan l'aspirina no ??s ben tolerada o quan est?? contraindicada. El paracetamol est?? utilitzant-se des de finals del segle XIX i es pot adquirir sense prescripci?? m??dica.

[edita] Mecanisme d'acci??:

Es desconeix el mecanisme exacte de l'acci?? del paracetamol, ??dhuc hui es discuteix, encara que se sap que actua a nivell central. Es creu que el paracetamol augmenta el llindar al dolor inhibint les ciclooxigenases en el sistema nervi??s central, enzims que participen en la s??ntesi de les prostaglandines. El paracetamol tamb?? sembla inhibir la s??ntesi i/o els efectes de diversos mitjancers qu??mics que sensibilitzen els receptors del dolor als est??muls mec??nics o qu??mics.

[edita] Indicacions i Posologia

Tractament del dolor lleuger/moderat o febre (cefalees, mi??lgies, dolor d'espatlla, dolor dental, dismenorrea, mol??sties associades als refredats o grip, etc):

[edita] Administraci?? oral o rectal:

  • Adults i xiquets > 12 anys: 325-650 mg per via oral o rectal cada 4-6 hores. Alternativament, 1.000 mg, 2-4 vegades al dia. No han de sobrepassar-se dosi de m??s d'1 g de cop o m??s de 4 g al dia.
  • Xiquets < 12 anys: 10-15 mg/kg per via oral o rectal cada 4-6 hores.
  • No administrar m??s de cinc dosi en 24 hores.
  • Nadons: 10-15 mg/kg per quilo per via oral cada 6-8 hores.

Malalts amb insufici??ncia hep??tica: el paracetamol ha de ser utilitzat amb precauci?? en pacients amb la funci?? hep??tica alterada o amb hist??ria de sobredosi. No ha d'utilitzar-se en pacients amb hist??ria d'alcoholisme. Els pacients amb malaltia hep??tica estable pot ser tractats amb dosis terap??utiques de paracetamol per a l'alleugeriment de dolors epis??dics de curta duraci?? (menys de cinc dies).

Pacients amb insufici??ncia renal: encara que el paracetamol ??s el f??rmac d'elecci?? per al tractament del dolor epis??dic en els malalts renals, no es recomana el seu ??s cr??nic. Les dosis han de ser modificades en funci?? de la resposta cl??nica i de grau d'insufici??ncia renal

[edita] Contraindicacions i precaucions

Els pacients alcoh??lics, amb hepatitis v??rica o altres hepatopaties tenen un risc major d'una hepatotoxicitat pel paracetamol pel fet que la conjugaci?? del f??rmac pot ser redu??da.

La depleci?? de les reserves de glutati?? hep??tic limita la capacitat del fetge per a conjugar el paracetamol, predisposant el pacient per a noves lesions hep??tiques. Per tant, en els pacients amb malaltia hep??tica estable, es recomana l'administraci?? de les dosis m??nimes durant un m??xim de 5 dies.

Els pacients no deuen automedicar-se amb paracetamol si consumeixen m??s de tres begudes alcoh??liques al dia.

L'administraci?? cr??nica de paracetamol ha de ser evitada en pacients amb malaltia renal cr??nica. Diversos estudis han posat de manifest que hi ha el risc d'un desenvolupament de necrosi papil??lar, fallada renal, o malaltia renal terminal. Igualment pot ser perill??s l'??s de paracetamol quan s'administra per a tractament de febre persistent en xiquets amb malnutrici??.

Els pacients no deuen automedicar-se amb paracetamol durant m??s de cinc dies en el cas dels xiquets i durant m??s de deu dies en els adults. La febre no ha de ser tractada amb paracetamol durant m??s de tres dies sense consultar al metge. El paracetamol pot interferir amb els sistemes de detecci?? de glucosa reduint en 120% els valors mitjans de la glucosa. El paracetamol est?? classificat dins de la categoria B de risc en l'embar??s, per a qualsevol dels tres trimestres.

Alguna publicaci?? a??llada, ha associat l'??s del paracetamol durant l'embar??s amb un menor pes i talla del fetus en n??ixer. No obstant, un estudi prospectiu de 48 casos de sobredosi de paracetamol durant l'embar??s no va posar en relleu cap cas de toxicitat fetal directament associada al f??rmac. Hi ha qui considera el paracetamol com el f??rmac d'elecci?? durant l'embar??s, sempre que la seua utilitzaci?? siga estrictament necess??ria.

[edita] Interaccions i Reaccions adverses

Els anti??cids i el menjar retarden i disminueixen l'absorci?? oral de paracetamol. Les fenotiazines interfereixen amb el centre termoregulador, amb la qual cosa el seu ??s concomitant amb el paracetamol pot ocasionar hipot??rmia. No es recomana l'??s concomitant de paracetamol i salicilats, per estar augmentat el risc d'una nefropatia analg??sica, incloent necrosi papil??lar i malaltia renal terminal.

El paracetamol ??s preferible a l'aspirina en els pacients que necessiten un analg??sic estant estabilitzats amb warfarina. Les concentracions pl??smiques de paracetamol augmenten un 50% despr??s d'administraci?? de diflunisal, mentre que les concentracions d'aquest ??ltim no s??n afectades. Els pacients tractats amb priloca??na tenen un major risc desenvolupar metahemoglobin??mia.

El paracetamol ??s hepatot??xic encara que en la major part de les ocasions aquesta toxicitat ??s el resultat d'una sobredosi o de dosis excessives administrades cr??nicament. L'hepatotoxicitat indu??da pel paracetamol es manifesta com a necrosi hep??tica, icter??cia, hemorr??gies, i encefalopatia. Despr??s d'una sobredosi, les lesions hep??tiques es manifesten als 2 o 3 dies. Els f??rmacs i agents que afecten a la funci?? del citocrom P-450 i l'alcohol poden agreujar la intoxicaci?? per paracetamol. Tamb?? s'ha suggerit que l'administraci?? de dosi elevada en dej?? pot ser potencialment hepatot??xica. En cas de sobredosi, el tractament d'elecci?? ??s la N-acetilciste??na, que actua com a donador de -SH en substituci?? del glutati??. Les reaccions d'hipersensibilitat poden manifestar-se per urtic??ria, eritema, borradura, i febre.

[edita] Remarques

  1. ??? Acetaminof??n en pron??ncia occidental i acetaminof??n en pron??ncia oriental. Per a m??s informaci??, consulteu: el Llibre d'estil


[edita] Fonts

  • Fl??rez, Jes??s et al.. Farmacologia humana 4a edici??. Editorial Masson, 2005. ISBN 8445812904
A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Paracetamol