[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Warfarina - Viquipèdia

Warfarina

De Viquipèdia



Warfarina
Estructura quimica del fàrmac Warfarina
·
Viquipèdia:Avís mèdic
AVÍS MÈDIC
Viquipèdia:Avís mèdic
Nom sistemàtic (IUPAC)
(RS)-4-hidroxi-3-(3-oxo-1-fenilbutil)-
2H-cromen-2-ona
Origen  ?
Diana terapèutica  ?
Identificadors
número CAS 81-81-2
codi ATC B01AA03
PubChem 6691
DrugBank APRD00341
Dades químiques
Fórmula C19H16O4 
Pes mol. 308.33 g/mol
SMILES CC(=O)CC(c1ccccc1)C2=C(O)c3ccccc3OC2=O
Dades farmacocinètiques
Biodisponibilitat 100%
Unió proteica 99.5%
Metabolisme Hepàtic: CYP2C9, 2C19, 2C8, 2C18, 1A2 and 3A4
Vida mitja 2.5 days
Excreció Renal (92%)
Consideracions terapèutiques
Cat. d'embaràs

D(AU) X(EUA)

Estatus legal

S4(AU) POM(RU) ?(EUA)

Administració Oral o intravenós

La Warfarina (també comercialitzat amb les marques Coumadin™, Jantoven™, Marevan™, i Waran™) és un anticoagulant que en medicina s'administra oralment o, molt rarament, per injecció. També s'utilitza com a plaguicida contra rates i ratolins.

En el seu ús mèdic, en molts desordres s'utilitza per a profilaxi de trombosis i embolies. La seva activitat s'ha de controlar mitjançant analítica de sang per a controlar el temps de protrombina o raó internacional normalitzada (INR). S'anomena per la Fundació d'Investigació i Recerca d'Exalumnes de Wisconsin.

La warfarina és un derivat sintètic de la cumarina, un producte químic trobat de forma natural a moltes plantas, notablement (Galium odoratum, Rubiaceae), i en nivells més baixos en la regalèssia, la lavanda i altres espècies. La warfarina es desenvolupà originalment com un raticida; tanmateix, altres verins més recents són molt més potents i tòxics (p. ex. brodifacoum). LA warfarin i els rodenticides actuals pertanyen a la mateixa classe de fàrmacs (cumarines) i els dos disminueixen la capacitat de coagulació de la sang interferint amb el reciclatge de la vitamina K. La warfarina inhibeix la reductasa de la vitamina K, que és l'enzim responsable del reciclatge de la vitamina K oxidada per a reciclar-la al sistema. Per aquesta raó, també s'anomena als medicaments d'aquesta classe com a antagonistes de la vitamina K. [1]