[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Orland Furiós - Viquipèdia

Orland Furiós

De Viquipèdia

Engranatges
Article inacabat!
Un (o més d'un) viquipedista treballa en l'edició de la present entrada, per la qual cosa és possible que trobeu defectes de contingut o de forma: a fi de coordinar la redacció, contacteu amb els col·laboradors més recents amb un missatge a la pàgina de discussió de l'article en qüestió abans de realitzar modificacions o substitucions importants.

El seu ús és temporal mentre l'usuari estigui editant l'article. No us oblideu de treure l'avís un cop estigui acabat, o bé es podrà treure després d'uns dies d'inactivitat.

Ruggiero rescatant Angèlica de  Jean Auguste Dominique Ingres.
Ruggiero rescatant Angèlica de Jean Auguste Dominique Ingres.

Orland Furiós és un poema èpic del Cinquecento italià escrit per Ludovico Ariosto el 1516. El poema narra les gestes d'alguns cavallers de Carlemany (segles VIII i IX) que muntaven hipogrifs. Va ser la primera novel·la escrita mitjançant el nou invent de Johannes Gutenberg, la imprenta.

[edita] Carecterístiques

Orland Furiós és una continuació d'Orland enamorat de Matteo Maria Boiardo, tot i que es presenta d'un estil diferent, ja que no conserva els conceptes humanistes de la cavalleria errant. Cal destacar la quantitat d'al·legories i metàfores que conté, són per demostrar la falsedad dels sentits i el judici de les persones.

[edita] Argument

Segons el poema, l'hipogrif procedeix d'unes muntanyes anomenades Rifeus: “molt més enllà d'aquells mars glaçats”, assegura al poema. Bramanda, la bella neboda de Carlemany, busca Roger, el seu enamorat. Llavors, descobreix que ell és presoner d'un malvat fetiller que munta una estranya criatura voladora. Al final, Bramanda venç el fetiller i tots dos marxen muntats en aquella criatura, que és un hipogrif. En un altre episodi del poema, el cavaller Astulf puja a l'hipogrif, i aquest el porta fins al paradís; un cop allà, li dóna la llibertat i se n'acomiada.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Orland Furiós