Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Obi - Viquip??dia

Obi

De Viquip??dia

Obi
Image:Ob_watershed.png
Llargada 3.650 km
Altitud del naixement  ? m
Cabal mitj?? 12.400 m??/s
??rea conca 2.972.497 km??
Naixement Muntanyes de l'Altai
Desembocadura Oce?? ??rtic
Territoris de la conca R??ssia, Kazakhstan, Xina, Mong??lia
Riu - Hidrologia - Rius del m??n
L'Obi a Barna??l
L'Obi a Barna??l

L'Obi (del rus ??????), tamb?? anomenat Ob, ??s un dels rius m??s grans de la Sib??ria occidental i el quart m??s llarg de R??ssia.

Els khantis el coneixen amb els noms d'As, Iag, Kolta i Iema; per als nenets es tracta del Kolta o del Kuai, i els t??tars de Sib??ria l'anomenen Umar o Omar.

L'Obi es forma a uns 13 km al sud-oest de Bisk, al territori de l'Altai, per la conflu??ncia del Bia i del Katun. Tots dos rius neixen a les muntanyes de l'Altai: el Bia al llac Tel??tskoie i el Katun, d'uns 1.300 km de llargada, a la glacera del Bi??lukha. L'Obi zigzagueja cap a l'oest i al nord fins que arriba als 55?? N, latitud a partir de la qual vira cap al nord-oest i despr??s al nord un altre cop, i acaba anant en direcci?? est al golf de l'Obi, una llarga badia (965 km) del mar de Kara, que forma part de l'oce?? ??rtic.

El riu se separa en m??s d'una branca, especialment despr??s d'ajuntar-se amb el seu gran afluent, l'Irtix. Amb origen a la Xina, l'Irtix ??s encara m??s llarg que l'Obi (fa 4.248 km). Si comptem, doncs, des de les fonts de l'Irtix fins a la seva desembocadura de l'Obi l'??rtic, el conjunt fluvial Obi-Irtix ??s el riu ??s el m??s llarg de R??ssia, amb uns 5.410 km. Altres afluents importants s??n: per l'est, el Tom, el Txulim, el Ket, el Tim i el Vakh, i per l'oest i el sud, el Vasiugan, l'Irtix (amb els seus tributaris l'Ixim i el Tobol) i el Sosva.

Les aig??es navegables de la seva conca hidrogr??fica s'acosten als 15.000 km. Mitjan??ant el riu Turn, un afluent del Tobol, permet la connexi?? amb el ferrocarril Iekaterinburg-Perm a Tium??n, aix?? queda unit als rius Kama i Volga al cor de R??ssia. El port m??s gran es troba al riu Irtix, a Omsk, que t?? connexi?? amb el ferrocarril Transsiberi??.

Al final del segle XIX, utilitzant el riu Ket, es va construir un sistema de canals de 900 km per connectar l'Obi amb el Ienissei, per?? aviat va ser abandonat per manca de competitivitat amb el ferrocarril. El 1965 es va construir una presa prop de Novosibirsk, que va crear el llac artificial m??s gran de Sib??ria, conegut com el pant?? de Novosibirsk o el mar de l'Obi.

A la conca hidrogr??fica de l'Obi hi ha ??rees d'estepa, taig??, pantans, tundra i semidesert. Les terres inundables tamb?? presenten llacs.

L'Obi es gela a Barna??l des de comen??ament de novembre fins a final d'abril, i a Salekhard des de final d'octubre fins a principi de juny.

Les aig??es de l'Obi s??n usades majorit??riament per al regadiu, l'??s dom??stic, l'energia hidroel??ctrica i la pesca; al riu hi viuen m??s de 50 esp??cies de peixos.

Al llarg del riu s'hi troben ciutats com Barna??l, Novosibirsk (la tercera m??s gran de R??ssia), Kolp??ixevo, Nijnev??rtovsk, Surgut i Salekhard.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Obi