[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Irtix - Viquipèdia

Irtix

De Viquipèdia

Irtix
Image:Ob_watershed.png
Llargada 4.248 km
Altitud del naixement  ? m
Cabal mitjà 2.150 /s
Àrea conca 1.643.000 km²
Naixement Muntanyes de l'Altai
Desembocadura Riu Obi
Territoris de la conca Rússia, Kazakhstan, Xina, Mongòlia
Riu - Hidrologia - Rius del món

L'Irtix (del rus Иртыш; en kazakh Ertis / Эртiс, en tàtar İrteş / Иртеш, en xinès Erqisi / 额尔齐斯河) és un riu de Sibèria, l'afluent principal de l'Obi; de fet, és més llarg que l'Obi mateix. El seu nom significa "riu Blanc". La conca de l'Obi i l'Irtix és una de les principals d'Àsia i ocupa la major part de la Sibèria occidental i la regió de l'Altai. L'afluent principal de l'Irtix és el riu Tobol.

Des del seu naixement al Kara-Irtix (o Irtix Negre) a l'Altai mongol, a la regió xinesa del Xinjiang, l'Irtix discorre en direcció nord-oest a través del llac Zaisan, al Kazakhstan, fins a trobar l'Obi prop de Khanti-Mansisk, a la Sibèria occidental (Rússia), després d'haver recorregut 4.248 km.

Pel riu hi naveguen vaixells de càrrega, de passatgers i petroliers d'abril a octubre, quan no està glaçat. La ciutat d'Omsk és la seu de la Companyia Naviliera de l'Irtix, de titularitat estatal, i és el principal port fluvial de la Sibèria occidental. Les centrals hidroelèctriques d'Öskemen (o Ust-Kamenogorsk) i Bakhtarminsk (1959) aprofiten les aigües de l'Irtix a la frontera entre el Kazakhstan i la Xina. El canal Irtix-Karaganda proveeix d'aigua de reg les seques estepes kazakhes.

A les riberes del riu hi vivien xinesos, calmucs i mongols fins a l'arribada dels russos al final del segle XVI. La conquesta russa de la conca de l'Irtix no va culminar fins al començament del segle XIX.

Les ciutats principals que travessa l'Irtix, des del naixement fins a la desembocadura a l'Obi, són:

  • al Kazakhstan: Öskemen (o Ust-Kamenogorsk), Semei (o Semipalàtinsk) i Pavlodar;
  • a Rússia: Omsk, Tara, Tobolsk i Khanti-Mansisk.