[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Nikolai Semenov - Viquipèdia

Nikolai Semenov

De Viquipèdia

Nikolai Semenov (a la dreta) i Pyotr Kapitsa, en una pintura de Boris Kustodiev, 1921
Nikolai Semenov (a la dreta) i Pyotr Kapitsa, en una pintura de Boris Kustodiev, 1921
Premi Nobel
Premi Nobel de Química
(1956)

Nikolai Nikolaievich Semenov (en rus: Никола́й Никола́евич Семёнов) ( Saràtov, Rússia 1896 - Moscou, URSS 1986 ) fou un físic, químic i professor universitari soviètic guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1956.

[edita] Biografia

Va néixer el 15 d'abril de 1896 a la ciutat de Saràtov, situada a la Província de Saràtov. Va estudiar física, química i matemàtiques a la Universitat de Sant Petersburg i fou nomenat professor de física de l'Institut Politècnic de Leningrad després d'haver participat en la Guerra Civil Russa, sent Semenov l'introductor de la química física al seu país.

Va morir el 25 de setembre de 1986 a la ciutat de Moscou.

[edita] Recerca científica

Interessat inicialment en l'estudi de la física molecular i dels fenòmens electrònics, al costat de Pyotr Leonidovich Kapitsa descobrí el 1922 el modus de mesurar el camp magnètic d'un nucli atòmic, que posteriorment seria modificada i millorada per Otto Stern i Walther Gerlach i coneguda amb el nom d'experiment de Stern-Gerlach. El 1925 al costat de Iakov Frenkel estudià la cinètica de la condensació i adsorció dels vapors. El 1927 va estudiar la ionització dels gasos així com la química de l'electró, i el 1928 al costat de Vladimir Fock va crear la teoria de la descarga trencada de dielèctrics.

Posteriorment es va dedicar completament a la cinètica química, al desenvolupament de la qual va contribuir notablement. La seva tasca va ser especialment intensa durant la Segona Guerra Mundial, quan els problemes de combustió i explosió van adquirir extraordinària importància. El govern soviètic el va guardonar l'any 1941 amb el Premi Stalin i el 1945 amb l'Orde de Lenin.

Posteriorment va treballar en el camp de les reaccions químiques en cadena, el coneixement de la qual va contribuir de manera molt considerable a l'igual que el químic anglès Cyril Norman Hinshelwood amb el qual va mantenir estretes relacions científiques i va compartir el Premi Nobel de Química l'any 1956.

[edita] Enllaços externs