[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moviment - Viquipèdia

Moviment

De Viquipèdia

El moviment és un procés pel qual, almenys un dels elements del sistema que es considera, canvia de posició en l'espai.


La part de la física que s'encarrega d'estudiar el moviment sense tenir en compte les seves causes és la Movimentologia. La part de la física que s'encarrega de l'estudi de les cause del moviment es la Movinàmica]].

Taula de continguts

[edita] Models de moviments

El moviment es pot modelitzar gràcies a les matemàtiques o mitjançant la movimentologia, per tal d'estudiar els moviments i així poder treure conclusions sobre la realitat. Els següents son els models de moviments més comuns:

[edita] Moviments rectilinis (una dimensió)

[edita] Moviments en el pla (dues dimensions)

[edita] Model general de moviment

En general, un model ens permet saber la posició de un objecte en qualsevol moment. Es per això que la part més important d'un model de moviment són les expressions que relacionen la posició amb el temps.

A partir d'aquesta relació es poden trobar la resta de magnituds secundàries, es a dir, la velocitat i l'acceleració. La velocitat es troba com la derivada de la posició respecte el temps, i l'acceleració es troba com la derivada de la velocitat respecte el temps. De la mateixa manera, la velocitat la podem trobar com la integral de l'acceleració, i la posició com la integral de la velocitat.

Si \mathbf{x}(t) és la posició en funció del temps:

\mathbf{v} = {d\mathbf{x} \over dt}=moviment
\mathbf{a} = {d\mathbf{v} \over dt}=moviment
\mathbf{v} = \int {\mathbf{a}\cdot dt}=moviment
\mathbf{x} = \int {\mathbf{v}\cdot dt}=moviment