[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Matança a Virgínia Tech - Viquipèdia

Matança a Virgínia Tech

De Viquipèdia

Localització de la universitat
Localització de la universitat

La matança de Virgínia Tech va ser un assassinat massiu que va ocórrer el 16 d'abril de 2007 a l'Institut Politècnic i Universitat Estatal de Virgínia (conegut com Virgínia Tech), a Blacksburg (Virgínia, Estats Units). En l'atac van morir 33 persones, incloent l'únic autor que va iniciar el tiroteig, i 29 persones van resultar ferides. És el pitjor atac a una universitat en la història d'Estats Units.

L'autor de la matança va ser identificat per les autoritats com Cho Seung-hui[1], un estudiant sud-coreà de literatura anglesa, criat a Virgínia i resident en la universitat.

Taula de continguts

[edita] Descripció dels esdeveniments

Estudiants de francès s'amaguen per evitar ser ferits durant l'atac
Estudiants de francès s'amaguen per evitar ser ferits durant l'atac

El primer tret va ocórrer cap a les 7:19h (EDT) als dormitoris de la residència estudiantil West Ambler Johnston Hall, on resideixen més de 800 alumnes de primer any. Allà van morir dues persones. Dues hores després, Seung-hui va disparar en una de les aules del Norris Hall, edifici de la facultat d'enginyeria, ubicat a més de tres quilòmetres del complex d'habitacions, provocant 32 morts i 29 ferits.

Els investigadors encara tracten d'aclarir on es va mantenir ocult l'atacant durant aquest interval de temps i com va recórrer aquesta distància. Per això, inicialment les hipòtesis indicaven la possibilitat que fossin dos els autors de l'atac. L'assassí va usar dues armes: una pistola Glock 19 de 9 mm, i una Walther P22 del calibre 22. Per escapar de l'atacant, alguns estudiants van optar per tirar-se des de les finestres dels edificis. A causa de la situació, la universitat va cancel·lar totes les classes i va instruir als seus alumnes a romandre a les seves habitacions.

La universitat va rebre durant els dies 2 i 13 d'abril dues falses alarmes de bomba. El dia previ a la matança s'havia ofert una recompensa de 4.500 dòlars a qui facilités l'arrest del o els responsables d'aquelles alertes. Es creu que les va fer Cho Seung-hui per obtenir informació sobre la seguretat del centre, però no se sap amb certesa.

[edita] L'autor del fet

Article principal: Cho Seung-hui
El Norris Hall a Virgínia Tech
El Norris Hall a Virgínia Tech

Després de l'enorme operatiu desplegat per la policia, l'agressor va ser trobat sense vida. Pel que sembla, es va suïcidar en veure's envoltat pels agents. Altres versions indicaven que hauria mort en quedar al mig del foc obert entre els agents.

Charles Steger, president de la Universitat Politècnica de Virgínia, va dir el 17 d'abril de 2007 conèixer la identitat de l'assassí, i el va identificar com un estudiant que vivia al campus de la universitat. També va informar que era «asiàtic», sense donar a conèixer la seva nacionalitat. Tanmateix, el mateix dia un portaveu de la policia el va identificar com Cho Seung-hui, un sud-coreà de 23 anys que estava cursant el seu últim any.

[edita] Planificació

El diari Los Angeles Times va informar que l'estudiant sud-coreà va planificar l'atac durant dues setmanes, ja que segons va revelar Cho Seung-Hui va comprar en aquest interval de temps dues pistoles semiautomàtiques. [2] [3] Segons l'agent del FBI Brad Garrett, Aquest crim no ha estat espontani. Segurament ha estat pensant en com executar-lo per molts mesos abans de la matança. [4]

[edita] El manifest enviat a NBC

Durant les dues hores entre un tiroteig i l'altre, l'assassí va enviar un paquet postal a la seu central a Nova York de la cadena de NBC, amb un manifest, fotos i vídeos expressant el seu odi i ressentiment cap a la societat en general. Dins del mostrat per NBC, va dir: No havia de fer això. Podria haver marxat. Podria haver desaparegut. Però no, no escaparé més. No és el que faig. Pels meus nens, pels meus germans i germanes que vostès c---, ho vaig fer per vostès... Quan va arribar el moment, ho vaig fer. Vaig haver de fer-ho. [5]

Entre el material hi havia un DVD amb 27 arxius QuickTime que sumen al voltant de 10 minuts. En ells apareix Cho Seung-hui parlant directament a la càmera, dient frases com les següents: Vostès van tenir 100 bilions d'oportunitats i formes per evitar (el de) avui. Però van decidir vessar la meva sang.[5]

També anaven 43 fotografies, en algunes de les quals es veu a Seung-hui apuntant amb una arma a la càmera o a si mateix.[6]

[edita] Cronologia

[edita] Dilluns 16 d'abril

Mapa de la universitat on s'assenyalen els fets ocorreguts
Mapa de la universitat on s'assenyalen els fets ocorreguts
  • 07:19h (UTC-4): Una trucada al 911 a la policia privada de la Universitat Politècnica de Virgínia informa sobre trets al West Ambler Johnston Hall, deixant un mort i un ferit [7]
  • 08:00h - 09:30: El tirador obre foc en una aula de classes en el Norris Hall, un edifici d'ensenyament d'enginyeria.
  • 09:01h: Cho Seung-Hui envia un paquet via correu postal a la seu central de Notícies NBC a Nova York, en el contingut del qual es troba un manifest multimèdia de 1.800 paraules, fotos i vídeos. El remitent és "Ismail Ax".[8]
  • 09:05h: És vist en l'interior de Norris Hall i encadena les portes de l'edifici des de dintre.
  • 09:26h: S'envien correus electrònics al personal del campus i a la facultat informant sobre un tiroteig al campus [9].
  • 12:00h: En una roda de premsa, les autoritats diuen que hi pot haver més de 21 persones mortes i 28 ferides [10].
  • 14:30h: Associated Press informa d'almenys 31 morts, incloent el tirador.
  • 15:40h: La universitat confirma 22 morts.
  • 16:01h: el President George W. Bush parla des de la Casa Blanca sobre el tiroteig.
  • 16:40h: la universitat organitza una roda de premsa amb actualitzacions dels esdeveniments del dia.
  • 16:42h: la universitat confirma que hi ha 32 morts, incloent el tirador.
  • 17:22h: tercera roda de premsa.

[edita] Víctimes Mortals

La següent és una llista parcial, i només inclou les víctimes que han estat específicament esmentades en els mitjans de comunicació.

[edita] Primer tiroteig: West Ambler Johnston Hall

Ambdues víctimes eren estudiants:

  • Emily J. Hilscher, 19, estudiant de primer any procedent de Woodville, del comtat de Rappahannock, Virgínia[11].
  • Ryan Clark, 22, estudiant de Martínez (Geòrgia, EUA) cursant Biologia, Anglès i Psicologia. Va ser executat als dormitoris quan va córrer a investigar què succeïa, topant-se amb l'assassí.

[edita] Segon tiroteig: Edifici d'Enginyeria Norris Hall

[edita] Estudiants

Homenatge dels alumnes als seus companys morts en la massacre
Homenatge dels alumnes als seus companys morts en la massacre
  • Ross Abdallah Alameddine, estudiant de segon any procedent de Saugus, Massachusetts[12].
  • Brian Bluhm, estudiant graduat en Enginyeria Civil[13] [14].
  • Caitlin Hammaren, estudiant de segon any en Estudis Internacionals i Francès [15].
  • Matthew Laporte, estudiant de primer any de Dumont, Nova Jersey en Estudis Universitaris[16].
  • Jarrett Lane, estudiant de l'últim curs d'Enginyeria Civil, procedent de Narrows, Virginia.[17].
  • Henry Lee, estudiant de primer any en Enginyeria Informàtica, procedent de Roanoke, Virginia[18].
  • Juan Ortiz Ortiz, estudiant graduat en Enginyeria Civil, de Puerto Rico[19].
  • Daniel Pérez Cueva, estudiant de Relacions Internacionals, de Perú[20].
  • Erin Peterson, estudiant de primer any[21].
  • Mary Karen Read, estudiant de primer any d'Annandale, Virginia [22].
  • Reema Samaha, estudiant de primer any de Centreville, Virginia[23].
  • Leslie Sherman, estudiant de segon any en Història i Estudis Internacionals, de Springfield, Virginia[24].
  • Maxine Turner, estudiant de l'últim curs en Enginyeria Química, de Vienna, Virgínia[25].
  • Daniel O'Neil, estudiant de Lincoln, Rhode Island. [26].

[edita] Professors

  • Christopher Jamie Bishop, 35 anys, Professor, Llengua Estrangera i Literatura (Alemany). Fill de l'escriptor de ciència-ficció Michael Bishop, i exalumne de la Universitat de Geòrgia. [27] [28]
  • Jocelyne Couture-Nowak, Professora, Llengua Estrangera. Professora de Francés de Montréal, Quebec, Canadà[29]
  • Kevin Granata, 45 anys, Professor, Ciències de l'Enginyeria i Mecànica[30].
  • Liviu Librescu, 77 anys, Professor, Ciències de l'Enginyeria i Mecànica, i sobrevivent de l'Holocaust. Mort en bloquejar la porta de l'aula per a que l'assassí no entrés i els seus alumnes poguessin escapar per les finestres [31]
  • G. V. Loganathan, 51 anys, Professor, Enginyeria Ambiental i Civil, procedent de Madràs, Índia[32].

[edita] Reaccions posteriors a la matança

[edita] De la Institució educativa

Visita del President George W. Bush al lloc dels fets
Visita del President George W. Bush al lloc dels fets

Virgínia Tech va cancel·lar les classes per la resta de la setmana i va tancar l'edifici Norris Hall pel que restava de semestre. També es va demanar als visitants aliens a la institució que s'abstinguéssin d'apropar-se al campus. L'escola va oferir suport terapèutic i assistència als estudiants i professors.

  • La Creu Roja va enviar diverses dotzenes de professionals per lluitar amb situacions traumàtiques a Blacksburg, perquès'ajudi a aquells estudiants de Virgínia Tech a recuperar-se de la tragèdia i de l'estrès post-traumàtic que es va viure a la seva universitat.
  • El president de la Universitat Politècnica de Virgínia, Charles Steger, va dir en la primera conferència de premsa que les autoritats inicialment van creure que els trets a l'edifici West Ambler Johnston era el resultat d'una disputa domèstica, i que el tirador havia abandonat el campus [33].
  • Alguns estudiants coreans dels Estats Units van expressar la seva preocupació per les possibles represàlies en contra d'ells, donada la nacionalitat del tirador [34].

[edita] Dels alumnes

Alguns estudiants del Politècnic de Virgínia es segueixen preguntant per què l'escola no es va evacuar després del primer tiroteig. Després de conèixer informació sobre el tiroteig, els estudiants es van comunicar amb els seus familiars i coneguts sobre el seu estat de salut, usant telèfons mòbils o llocs web massius com Facebook i MySpace [35].

[edita] Referències

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]
  5. [5]
  6. [6]
  7. [7]
  8. [8]
  9. [9]
  10. [10]
  11. [11]
  12. [12]
  13. [13]
  14. [14]
  15. [15]
  16. [16]
  17. [17]
  18. [18]
  19. [19]
  20. [20]
  21. [21]
  22. [22]
  23. [23]
  24. [24]
  25. [25]
  26. [26]
  27. [27]
  28. [28]
  29. [29]
  30. [30]
  31. [31]
  32. [32]
  33. [33]
  34. [34]
  35. [35]

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Matança a Virginia Tech
Viquinotícies A Viquinotícies hi ha notícies de contingut lliure relacionades amb Matança a Virgínia Tech: Més de trenta morts en una massacre a Virgínia