[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Creu Roja - Viquipèdia

Creu Roja

De Viquipèdia

Logotip de la Creu Roja
Logotip de la Creu Roja

La Creu Roja és l'emblema o logotip junt amb la Mitja Lluna Roja sobre fons blanc utilitzats per les Societats Nacionals Membres de la Federació Internacional FICR. El símbol de la Creu Roja sobre un fons blanc va ser adoptat a la primera de les Convencions de Ginebra, al 1864.

La Creu Roja és utilitzat per cada Societat Nacional amb dos propòsits: Un amb caràcter protector i un altre amb caràcter indicatiu. El primer utilitzat en els temps de conflictes armats i el segon per a identificar les distintes activitats, personal o edificis de la Societat Nacional.

L'ús dels emblemes, tant la Creu Roja com La Mitja Lluna Roja són definits pel Dret Internacional que s'estipula en les Convencions de Ginebra de 1949.

El fet que la Creu Roja, que originalment era la bandera suïssa amb els colors intercanviats, acceptés els emblemes de la Mitja Lluna Roja i del Lleó i el Sol Rojos, convertí l'emblema de la Creu Roja en un emblema religiós, encara que no fos tal l'intenció dels organitzadors, i com tal no fou acceptat pels jueus que exigiren que el Magen David Adom, o l'Estrella de David Roja, fos acceptat a l'organització. Però l'organització no el volia acceptar, per evitar que cada religió o cada entitat nacional exigís que el seu emblema fos reconegut igualment.

Per això fou creat l'emblema del Diamant o Cristall Roig.


Taula de continguts

[edita] El Cristall Roig

el Cristall Roig
el Cristall Roig

Dia 8 de desembre del 2005, el Protocol III de la Convenció de Ginebra, creà el Tercer Emblema Protocolari, també anomenat el Cristall Roig o el Diamant Roig, el qual no té connotacions religioses o nacionalistes, i que permeté l'ingrés del Magen David Adom a la Federació Internacional, el 22 de juny del 2006.

Les societats nacionals poden fer servir el Cristall Roig o la Creu Roja o la Mitjana Lluna Roja indistintament.

Igualment, poden usar la combinació del Cristall Roig amb l'emblema interior.

A partir del 14 de gener del 2007, el III Protocol està en complet vigor i l'emblema del Cristall Roig està completament reconegut sota les Convencions de Ginebra per les Nacions que han retificat el Protocol.

[edita] Les societats nacionals

Les distintes Societats Nacionals de la Creu Roja o Mitja Lluna Roja es troben unides davall la Federació Internacional de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja, cada Societat Nacional en cada país, deu adoptar un dels emblemes, no podent utilitzar-se els dos per una Societat, reservant-se la seua utilització conjunta a la FICR. El Comitè Internacional és una organització Independent, encarregada de vetlar pel Dret internacional amb seu en Ginebra. El CICR és el fundador del Moviment Internacional de la Creu Roja.

Actualment existeixen més de 184 Societats Nacionals en tot el món. La Societat Nacional de la Creu Roja Espanyola és una de les majors organitzacions en aquest país, en l'actualitat cuenta amb més de 500.000 socis i 100.000 voluntaris.

[edita] Principis fonamentals

La FICR així com, les distintes Societats Nacionals realitzen la seua labor davall set principis fonamentals que regeixen les actuacions d'aquesta organització.

Proclamats a Viena en 1965, els set Principis Fonamentals creen un vincle d'unió entre les Societats Nacionals de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja, el CICR i la FICR. Els Principis Fonamentals garanteixen la continuïtat del Moviment de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja i la seua labor humanitària.

  • Humanitat:El Moviment Internacional de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja, a què ha donat naixement la preocupació de prestar auxili, sense discriminació, a tots els ferits als camps de batalla, s'esforça, davall el seu aspecte internacional i nacional, a prevenir i alleujar el patiment dels hòmens en totes les circumstàncies. Tendeix a protegir la vida i la salut, així com a fer respectar a la persona humana. Afavoreix la comprensió mútua, l'amistat, la cooperació i una pau duradora entre tots els pobles.
  • Imparcialitat: No fa cap distinció de nacionalitat, raça, religió, condició social ni credo polític. Es dedica únicament a socórrer els individus en proporció amb els patiments, remeiant les seues necessitats i donant prioritat a les més urgents.
  • Neutralitat: A fi de conservar la confiança de tots, el Moviment s'absté de prendre part en les hostilitats i, en tot temps, en les controvèrsies d'ordre polític, racial, religiós i ideològic.
  • Independència: El Moviment és independent. Auxiliars dels poders públics en les seues activitats humanitàries i sotmeses a les lleis que regeixen els països respectius, les Societats Nacionals deuen, no obstant, conservar una autonomia que els permeta actuar sempre d'acord amb els principis del Moviment.
  • Caràcter Voluntari: És un moviment de socors voluntari i de caràcter desinteressat.
  • Unitat: En cada país només pot existir una Societat de la Creu Roja o de La Mitja Lluna Roja, que ha de ser accessible a tots i estendre la seua acció humanitària a la totalitat del territori.
  • Universalitat: El Moviment Internacional de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja, en el si totes del qual les Societats tenen els mateixos drets i el deure ajudar-se mútuament, és universal.


El principi de neutralitat ha comportat les crítiques d'alguns sectors en nombroses ocasions, ja que impideix a la Creu Roja denunciar situacions de violacions dels drets humans en els territoris on treballa. Exemples d'aquestes crítiques són el seu "silenci" en els camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial, crisis humanitàries a l'Àfrica o la presó de Guantànamo després de l'11 de setembre. Tanmateix, aquest silenci permet entrar a la Creu Roja a territoris o presons on altres ONG's no són permeses. Tanmateix, els grups terroristes del Hamàs o del Hesbol·là no permeten ni tan sols a la Creu Roja que visiti els captius israelians que estan en poder seu.

[edita] Actuacions

Els camps d'actuació de les Societats de Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja comprenen distintes àrees depenent de les necessitats de cada país. Amb caràcter general, els seus principals programes van des de Primers auxilis amb llocs de Socorrs terrestres i marítims, passant per l'atenció als sectors de la població més necessitats, ajuda domiciliària, immigració, programes de salut, medi ambient, ajuda humanitària internacional, igualtat, serveis socials.

Dins de Creu Roja hi ha una Organització juvenil, anomenada Creu Roja Joventut, que és l'encarregada de treballar amb els sectors de població més joves, amb programes de promoció d'hàbits saludables, desenvolupament mediambiental, igualtat de gènere, entre altres.

[edita] Vegeu també

El Moviment Internacional de la Creu Roja i de La Mitja Lluna Roja engloba a totes les Organitzacions relacionades amb la Creu Roja i La Mitja Lluna Roja. Elles són:

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Creu Roja