[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marie Laurencin - Viquipèdia

Marie Laurencin

De Viquipèdia

Marie Laurencin fotografiada per Carl van Vechten el 1949
Marie Laurencin fotografiada per Carl van Vechten el 1949

Marie Laurencin (París, 31 d'octubre del 18838 de juny del 1956) fou una pintora i gravadora francesa.

[edita] Biografia

La seva formació artística s'inicià a Sèvres, on la seva mare l'envià el 1901, per a estudiar la pintura de porcellana. A París novament, amplià estudis a l'Académie Humbert, on conegué Georges Braque i Georges Lepape. El 1907 exposà per primera vegada al Salon des Indépendants de París; aquell mateix any, Pablo Picasso li presentà Guillaume Apollinaire i d'aquesta trobada en nasqué una relació tan apassionada com tumultuosa, que durà fins al 1912.

El 1912, Laurencin oferí una gran exposició de la seva obra a la Galerie Barbazanges de París i, al mateix any, obra seva apareixia a l'exposició cubista de les Galeries Dalmau de Barcelona, juntament amb obres de Gris, Duchamp, Albert Gleizes, Jean Metzinger i altres [1]. Dos anys més tard, es casà amb el baró Otto von Wätjen, a qui havia conegut l'any abans; en declarar-se I Guerra Mundial, la parella s'exilià a Espanya, primer a Madrid i després a Barcelona. Durant un llarg estiu a Tossa de Mar, el 1917, Marie es feu amb els artistes Gleizes i el matrimoni Sonia i Robert Delaunay, a qui havia conegut gràcies a Francis Picabia (Laurencin escriví poemes per la seva revista dada 391). Després de viure un temps a Düsseldorf, Marie Laurencin tornà a París el 1920 i formalitzà el seu divorci.

El seu estil es caracteritza per un ús particular de colors fluids i suaus, una simplificació creixent de la composició i una predilecció per determinades formes femenines allargassades i gracioses, coses que la permeteren d'ocupar ràpidament un lloc privilegiat en el cor del París mundà dels anys 20. Laurencin també es considerada l'única cubista de sexe femení; malgrat que les seves obres mostren influències de Picasso i Braque, tenen un acostament propi a l'abstracció que sovint s'exemplifica en les seves representacions de dones i comunitats femenines.

Establí lligams forts i fecunds amb nombrosos escriptors, de qui n'il·lustrà una vuitantena d'obres: Lewis Carroll (Alice in Wonderland), Gide (La Tentative Amoureuse), Max Jacob, Saint-John Perse, Marcel Jouhandeau, Jean Paulhan i força d'altres.

Esdevinguda retratista oficial de la societat femenina (Coco Chanel, Nicole Groult) en els anys 20, Marie Laurencin també gaudí d'anomenada com a decoradora per al ballet Les Biches de Sergei Diaghilev, amb música de Francis Poulenc (1924) i, posteriorment, per a l'Opéra-Comique, la Comédie Française i els ballets de Roland Petit al Théâtre des Champs-Elysées. Entre 1932 i 1935 ensenyà a l'acadèmia d'art Villa Malakoff, de París i el 1942 publica Le Carnet des nuits, un recull de records de la seva vida i poemes de la seva primera època.

La seva obra es pot veure als museu de l'Orangerie de París, a l'Hermitage de Sant Petersburg, al Museu d'Art Modern de Nova York, al Fine Arts Museum de San Francisco, a la Tate Gallery de Londres i a l'Art Institute of Chicago, entres altres.

[edita] Obres (selecció)

  • Artemis (1908)
  • Apollinaire et ses amis (1909)
  • Le bal elegant ou la danse a la campagne (1913)
  • Les deux soeurs au Violoncelle (1913-1914)
  • La Prisonniere (1917)
  • La vie au chateau (1925)
  • Mademoiselle Coco Chanel (1923), Paris, Musée de l'Orangerie
  • Marie de Medicis (1926)
  • Trois jeunes filles (1938)
  • Femme au turban (1941, Museu de Lilla
  • La fille songeuse (1941)
  • Trois jeunes femmes (1953)

[edita] Enllaços