[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria del Carme Girau - Viquipèdia

Maria del Carme Girau

De Viquipèdia

Maria del Carme Girau (València, 1940) és una cantant i compositora valenciana que va formar part de la Nova Cançó fins que, a finals dels anys 60, ho va deixar per continuar la carrera de farmacèutica.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Originària de Simat de la Valldigna, Maria del Carme es va integrar al grup Els Setze Jutges l'any 1964, mentre estudiava Farmàcia a Barcelona, però va ser una veu efímera: amb la separació dels Setze, l'any 69 va abandonar la cançó i es va deslligar definitivament dels altres components del grup en traslladar-se a Madrid i Vigo[1] per motius professionals. L'any 2007 va rebre la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya com a membre dels Jutges [2].

[edita] Discografia

L'escriptor Joan Fuster va reconéixer la vàlua de la Girau en una presentació d'un dels seus discs, l'any 66: [3] la seua producció només abasta tres EP de quatre temes cada un, però significatius pel que fa a l'aportació valenciana a la Cançó.

  • Maria del Carme Girau: Les cançons dels 3 EP's (PM Produccions, 1998)

L'any 98, el també cantautor valencià Paco Muñoz va publicar una reedició en CD de la discografia completa en la seua productora, distribuïda per Actual Rècords.[4] Les cançons que conformen el repertori són:

  1. Bon amic
  2. Plou... plou
  3. Ben sols
  4. Si fa sol
  5. El camí
  6. L'arbre sec
  7. Que no, que sí
  8. Insomni
  9. Com una boira
  10. Cançó de bressol
  11. El testament d'Amèlia
  12. L'hereu Riera
  13. El rei mariner

Les quatre últimes són peces populars que també han sigut tocades o enregistrades per altres intèrprets com, per exemple, Al Tall (L'hereu Riera); a Maria del Carme Girau l'han versionada Paco Muñoz i Lluís Miquel (L'arbre sec, en el seu espectacle Cançons de la Cançó) i Les Mãedéus (Plou, plou, en un homenatge a Joan Pellicer).

[edita] Bibliografia

  • Mansanet i Boïgues, Víctor: Al Tall: vint anys (Ed. La Màscara, València 1995). ISBN: 84-7974-113-9.
  • Pujadó, Miquel: Diccionari de la Cançó. D’Els Setze Jutges al Rock Català (Edicions de l’Enciclopèdia Catalana, Barcelona 2000)

[edita] Referències

  1. El Periòdico Regreso a los orígenes de la 'cançó'
  2. Molí Simat M. Carme Girau rebrà la Medalla d'honor del Parlament de Catalunya com a membre dels Setze Jutges
  3. PM Produccions Maria del Carme Girau
  4. ActualRècords.com Maria del Carme Girau


Països Catalans Setze Jutges
Miquel Porter i Moix · Remei Margarit · Josep Maria Espinàs · Delfí Abella · Francesc Pi de la Serra · Enric Barbat · Xavier Elies · Guillermina Motta · Maria del Carme Girau
Martí Llauradó · Maria Amèlia Pedrerol · Joan Ramon Bonet · Joan Manel Serrat · Maria del Mar Bonet · Lluís Llach · Rafael Subirachs