[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maria Anna Victòria d'Espanya - Viquipèdia

Maria Anna Victòria d'Espanya

De Viquipèdia

Maria Anna Victòria de Borbó, reina consort de Portugal
Maria Anna Victòria de Borbó, reina consort de Portugal

Maria Anna Victòria d'Espanya, reina de Portugal (Madrid 1718 - Lisboa 1781). Infanta d'Espanya de la Casa de Borbó amb el tractament d'altesa reial que esdevingué reina consort de Portugal des de 1750 fins a l'any 1777 i regent del regne durant el trienni 1774 1777.

[edita] Orígens familiars

Nascuda a Madrid el 31 de març de 1718 sent filla del rei Felip V d'Espanya i la seva segona esposa, la princesa Isabel de Farnesi. Néta per via paterna del Gran Delfí i de la princesa Maria Anna de Baviera i per línia materna del duc Odoard II de Parma i de la princesa Dorotea Sofia de Neoburg

Fou germana dels reis d'Espanya Lluís I, Ferran VI i Carles III. Així mateix per línia paterna era cosina del rei Lluís XV de França.

[edita] Núpcies i descendents

A l'edat de quatre anys fou promesa al seu cosí Lluís XV de França però el compromís posteriorment es trencà per casar-se el rei francès amb la princesa Maria Leszczyńska. La dinastia Borbó francesa necessitava urgentment un hereu i la infantesa de Maria Anna de Borbó féu perillar la situació dinàstica tant per l'edat com per les nombroses connexions familiars entre el sobirà francès i la infanta espanyola.

Posteriorment la prometeren amb l'infant Josep de Bragança, futur rei Josep I de Portugal, amb qui es casà a Elvas el 19 de gener de 1729. D'aquesta unió nasqueren:

  • SAR la infanta Maria Franceca de Portugal, nascuda a Lisboa el 1746 i morta el 1829 a Lisboa. Es casà amb el príncep Josep de Portugal.

Quan el seu marit fou declarat incapacitat per regnar el 1774, Maria Anna fou declarada regent de Portugal fins a la mort del seu espós el 1777, any en el qual l'infanta Maria de Portugal va esdevenir reina.

La reina vídua morí el 15 de gener de 1781 a Lisboa retirada de la vida pública.


Precedida per:
Josep I
com a rei
Regent de Portugal
17741777
Succeïda per:
Maria I
com a reina