[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lluís de França (gran delfí) - Viquipèdia

Lluís de França (gran delfí)

De Viquipèdia

Lluís de Borbó, el Gran Delfí pintat per Hyacinthe Rigaud el 1697.
Lluís de Borbó, el Gran Delfí pintat per Hyacinthe Rigaud el 1697.

Lluís de França, el Gran Delfí (le Grand Dauphin en francès) (Fontainebleau 1661 - Medon, 1711). Príncep de França amb el tractament d'altesa reial que des del seu naixement fins a la seva mort portà el títol de Delfí de Viennois corresponent als hereus al tron francès. Anomenat gran delfí per una barreja entre el seu inherent títol com a hereu francès i la seva enorme estatura física en el moment del seu naixement es predí que seria fill de rei i pare de rei però que mai seria rei per dret propi.

El Gran Delfí no jugà cap paper polític destacable en el govern del seu pare, el Rei Sol, tan sols en el conflicte de la Guerra de successió espanyola, el gran delfí jugà un paper mínimament destacable al cedir els seus drets dinàstics al tron espanyol al seu fill, el duc d'Anjou.

El Gran Delfí ha passat a la història més per la seva afició a la caça i a l'art que no pas per la seva trajectòria política. Gran col·leccionista d'art com queda palès en la decoració de la seva residència de Medon i les seves estances de Versalles i gran caçador, segons la llegenda les seves insistents caceres provocaren l'extinció dels llops a l'Illa de França.

[edita] Orígens familiars

Nasqué l'1 de novembre al castell de Fontainebleau o Versalles essent el fill primogènit del rei Lluís XIV de França i Maria Teresa d'Àustria. Era nét per línia paterna de Lluís XIII de França i Anna d'Espanya i per línia materna Felip IV de Castella i de la princesa Isabel de França.

Nascut al Palau de Versalles l'1 de novembre del 1661 essent fill del rei Lluís XIV de França i de la infanta Maria Teresa d'Espanya. Lluís era nét per via paterna del rei Lluís XIII de França i de la infanta Anna d'Espanya i per via materna del rei Felip IV d'Espanya i Isabel de Valois.

[edita] Hereu de la corona

Al néixer fou nomenat hereu del tron de França i per això va ser conegut tota la vida com "El Gran Delfí".

Lluís va destacar com a líder militar prestigiós entre els francesos. Va jugar un paper prominent en la Guerra de Successió Espanyola. Va morir el 14 d'abril de l'any 1711 als 50 anys de causes naturals, abans de morir el seu pare i sense arribar a heretar la corona de França.

[edita] Núpcies i descendents

El 7 de març de 1680 es casà a Châlons-sur-Marne amb la princesa Maria Anna de Baviera, filla de l'elector Ferran I Maria de Baviera i de la princesa Adelaida Enriqueta de Savoia. La parella tingué tres fills: