[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep I de Portugal - Viquipèdia

Josep I de Portugal

De Viquipèdia

Josep I de Portugal
Josep I de Portugal

Josep I de Portugal el Reformador ( Lisboa 1714 - íd. 1777 ), príncep de Brasil (1714-1750) i rei de Portugal (1750-1777).

[edita] Orígens familiars

Tercer fill de Joan V de Portugal i de la seva esposa, Maria-Anna d'Àustria. Per línia materna era nét de Leopold I d'Àustria i fou el germà gran del futur rei Pere III de Portugal.

[edita] Hereu al tron i ascens a la corona

El 1714, just en néixer, fou nomenat príncep de Brasil, i per tant hereu al regne, per la mort del seu germà gran i primogènit del seu pare Pere de Bragança.

Va arribar al tron portuguès als 35 anys d'edat i gairebé immediatament va deixar el poder en mans de Sebastià de Melo, Marquès de Pombal. La història del regnat de Josep I és en realitat la història del propi de Melo.

El poderós marquès va supervisar tots els aspectes de la política econòmica, social i colonial, amb la intenció de fer que Portugal es convertís en un rival per a les altres potències europees, així com per a preservar el seu propi estatus de poder. Una conspiració de nobles va intentar assassinar al rei i al marquès, el que va permetre que de Melo expulsés als jesuïtes de Portugal l'any 1759, guanyant el control sobre l'educació pública i les terres de l'església. El regnat de Josep I va estar marcat pel terratrèmol que va assolar la ciutat de Lisboa l'1 de novembre de 1755. Més de 100.000 persones van perdre la vida per culpa del sisme. El terratrèmol va fer que el rei desenvolupés una forta claustrofòbia i ja no es va sentir còmode vivint entre quatre parets. Per això, va traslladar la cort reial a un car complex de botigues localitzades en als turons d'Ajuda. La capital es va reconstruir però a un cost molt elevat.

[edita] Núpcies i descendents

Josep I de Portugal
Josep I de Portugal

El 19 de gener de 1729 Josep I es va casar a Elvas amb l'infanta espanyola, Maria Anna Victòria de Borbó, filla del rei Felip V d'Espanya i d'Isabel de Farnesi, i germana major de la futura esposa del rei Ferran VI d'Espanya, Bàrbara. Mariana estimava la música i la caça però va anar sempre una dona seriosa, a la qual no li agradaven els assumptes del rei i que no tenia complexos a manifestar aquest desgrat en públic. El matrimoni va tenir quatre filles:


Amb la mort de Josep I el 24 de febrer de 1777, el tron va passar a la seva filla, Maria I de Portugal i el govern de ferro del marquès de Pombal va arribar a la seva fi.

Precedit per:
Joan V el Magnànim
Rei de Portugal
17501777
Succeït per:
Maria I la Pietosa
amb Pere III de Portugal