[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Valeri Messal·la Corví - Viquipèdia

Marc Valeri Messal·la Corví

De Viquipèdia

Marc Valeri Messal·la Corví (Marcus Valerius M. F. M. N. Messalla Corvinus) fou un magistrat, escriptor i orador romà fill de Marc Valeri Messal·la (cònsol 53 aC) (Marcus Valerius Messalla).

Va néixer segons Eusebi el 59 aC però probablement és un error i va néixer alguns anys abans potser el 69 aC. Es va educar a Atenes on fou amic d'Horaci i Bíbul. Abans de la formació del triumvirat posterior a la mort de Juli Cèsar va tornar a Itàlia i es va decantar pel partit senatorial i especialment el seu cap Cassi.

Messal·la fou proscrit però absolt al haver pogut demostrat que era absent de Roma el 44 aC. Llavors se'n va anar a Àsia amb Cassi i fou el tercer en comandament de l'exèrcit republicà. A la batalla de Filips va destruir el campament d'Octavi i va estar a punt de fer-lo presoner. Morts Brut i Cassi, Messal·la amb els seus seguidors es va refugiar a l'illa de Tasos i va negociar un arranjament honorable amb Marc Antoni al que fou fidel fins que la influència de Cleòpatra va anunciar la seva caiguda i llavors es va passar a Octavi i el va servir a Sicília el 36 aC i després als Alps contra els salassis (una tribu muntanyenca) i a Àccium. Marc Antoni fou deposat com a cònsol el 31 aC per un decret del senat i Messal·la fou nomenat al seu lloc. Va lluitar llavors contra els seguidors d'Antoni a Síria als que va derrotar a Dafne i va exterminar tot i haver donat garanties de vida i llibertat.

El 28 i 27 aC fou procònsol a Aquitània i va reduir la província, per la qual cosa va obtenir els honors del triomf. Probablement després fou prefecte en algun lloc d'Àsia. El 27 aC durant els disturbis als comicis, fou per un dies "Guardià de la ciutat" un antic ofici restaurat efímerament per August, però que va renunciar al cap de poc ja que considerava les funcions contraries a la llei (incivilem potestatem quasi nescius imperandi )

Poc després es va retirar de la vida pública excepte el càrrec d'àugur pel que havia estat nomenat especialment per August ja que no hi havia cap vacant al col·legi.

Dos anys abans de morir la seva memòria va fallar i no recordava ni el seu nom. Va morir entre el 3 aC i el 3 dC. Vas deixar un fill al menys: Aureli Cotta Messal·lí. El seu germà fou Gel·li Poplícola.

Fou un literat i orador destacat, patró de les arts. Va escriure sobre història (uns comentaris sobre els afers civils després de l'assassinat de Cèsar), poesia i gramàtica. Al final de la seva va començar una obra genealògica anomenada De Romanis Familiis. Els seus poemes eren ocasionals i de caràcter llicenciós. Va escriure també diversos tractats de gramàtica especialment sobre l'ús de les lletres soles, sota els títols " Liber de S. Litera" i " Liber de involute Dictis".

Com orador es conserven els següents discursos:

  • 1. Contra Aufidiam
  • 2. Pro Liburnia
  • 3. Pro Pythodoro
  • 4. Contra Antonii Literas
  • 5. De Antonii Statuis