[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Marc Emili Escaure (governador) - Viquipèdia

Marc Emili Escaure (governador)

De Viquipèdia

Marc Emili Escaure (Marcus Aemilius Escaurus) fou un magistrat romà fill de Marc Emili Escaure (cònsol). Fou fillastre del dictador Sul·la quan la seva mare Cecília es va casar amb aquest després de quedar vídua.

Va servir com a qüestor de Gneu Pompeu a la tercera guerra de Mitridates. Pompeu el va enviar a Damasc amb un exèrcit, amb el qual es va dirigir cap a Judea per arranjar les disputes entre els germans Hircà II i Aristòbul II que lluitaven pel poder; els dos el van voler subornar i es va decidir per Aristòbul, que segurament fou el que va pagar més (64 aC). Després d'expulsar a Hircà es va dirigir altre cop a Damasc i a l'arribada de Pompeu (63 aC) fou acusat d'haver estat subornat; Pompeu va revertir la decisió i va posar al tron a Hircà II però no va prendre cap mesura contra Escaure i fins i tot el va deixar encarregat del govern de Síria amb dos legions.

Va romandre a Síria fins el 60 aC quan el va succeir Luci Marci Filip. En el seu govern va fer una incursió a l'Aràbia Pètria però es va retirar contra un pagament de 300 talents del rei nabateu Aretes.

El 59 aC, ja de retorn a Roma fou elegit edil curul pel 58 aC i va celebrar uns jocs extraordinàriament esplèndids, els més magnífics mai vistos fins llavors; es van exhibir feres salvatges com panteres, i es van veure per primer cop cocodrils i hipopòtams; aquests jocs el van deixar arruïnat.

El 56 aC fou pretor i va presidir la cort que jutjà a Publi Sesti, defensat per Ciceró. El 55 aC va governar Sardenya que va saquejar per recuperar-se. Al seu retorn a Roma el 54 aC fou candidat al consolat, però abans dels comicis fou acusat per Publi Valeri Triari i altres de repetundae a Sardenya; fou jutge del seu cas Marc Cató; Escaure fou defensat per Ciceró i Hortensi entre d'altres, i les seves referències als gran jocs organitzats el 59 aC van produir efecte i tot i ser culpable fou absolt el 2 de setembre; no gaire després fou acusat per Triari d'ambitus i altre cop fou absolt, però acusat de nou el 52 aC en virtut de la nova llei d'ambitus dictada per Pompeu, i probablement fou condemnat i va haver de marxar a l'exili.

Es va casar amb Múcia que havia estat casada amb Pompeu i va deixar un fill de nom Marc Emili Escaure, militar pompeià.