[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Manuel Chaves González - Viquipèdia

Manuel Chaves González

De Viquipèdia

Manuel Chaves
Manuel Chaves González

Mandat
26 de juliol de 1986 – 2 de maig de 1990
President Felipe González
Precedit per Joaquín Almunia
Succeït per Luis Martínez Noval

Mandat
27 de juliol de 1990 – actualitat
Precedit per José Rodríguez de la Borbolla
Succeït per en el càrrec

Naixement 7 de juliol de 1945
Ceuta (Espanya)
Partit polític Partit Socialista Obrer Espanyol
Professió Professor universitari

Manuel Chaves González (Ceuta, 1945) és un polític espanyol del PSOE. Actualment és President de la Comunitat Autònoma d'Andalusia i President del PSOE.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 7 de juliol de 1945 a la ciutat de Ceuta. Va estudiar dret a la Universitat de Sevilla, en la qual es doctorà i exercí de professor. Posteriorment fou professor a la Universitat de Bilbao i la Universitat de Còrdova.

[edita] Activitat política

Va iniciar la seva activitat política a mitjans de la dècada del 1960 a la universitat. Durant aquesta època conegué a diversos militants antifranquistes sevillans com Amparo Rubiales, Javier Pérez Royo, Rafael Escuredo o fins i tot Felipe González.

Afiliat al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) i a la Unió General de Treballadors (UGT) des de 1968, fou candidat per aquest partit en les eleccions generals de 1977 al Congrés per la província de Cadis, aconseguint un escó i repetint en les següents eleccions consecutives fins l'any 1990, moment en el qual abandonà la política nacional per passar a l'autonòmica.

[edita] Política nacional

En la formació del seu segon govern, Felipe González el nomenà l'any 1982 Ministre de Treball i Seguretat Social, càrrec que va desenvolupar fins el 1989.

L'any 1988 va sofrir una vaga general, la primera en l'actual democràcia espanyola, convocada entre d'altres per la UGT i CC.OO. a causa de el seu projecte de llei consistent en l'aprovació d'una sèrie de models contractuals "en pràctiques".

[edita] Política autonòmica

L'any 1990 va abandonar la política nacional per presentar-se com a candidat del PSOE en les eleccions autonòmiques a Andalusia, obtenint la presidència de la Junta d'Andalusia i encadenant 5 majories absolutes consecutives.

De forma informal se'l considerà en aquells moments com un de "tres barons del PSOE" al costat de Juan Carlos Rodríguez Ibarra i José Bono, també presidents autonòmics.

[edita] Presidència del PSOE

Després de la derrota del seu partit en les eleccions generals de 12 de març de 2000, per la qual dimití Joaquín Almunia Amann com a Secretari Generaldel partit, es feu càrrec de la Comissió Política (nom que se li va donar a la gestora). Com a president de la mateixa organitzà el 35è Congrés del PSOE en el qual fou escollit Secretari General del partit José Luis Rodríguez Zapatero. En agraïment als serveis prestats al partit en tan delicada situació va ser proposat per al càrrec de President del PSOE pel propi Zapatero l'any 2000, càrrec que ostenta actualment.

[edita] Enllaços externs


Precedit per:
Joaquín Almunia Amann
Ministre de Treball i Seguretat Social
19861990
Succeït per:
Luis Martínez Noval
Precedit per:
José Rodríguez de la Borbolla
President de la Junta d'Andalusia
1990 – actualitat
Succeït per:
en el càrrec
Precedit per:
Ramón Rubial Cavia
President del PSOE
2000 – actualitat
Succeït per:
en el càrrec