Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jos?? Bono Mart??nez - Viquip??dia

Jos?? Bono Mart??nez

De Viquip??dia

Jos?? Bono
Jos?? Bono Mart??nez

Mandat
18 d'abril de 2004 ??? 11 d'abril de 2006
President Jos?? Luis Rodr??guez Zapatero
Precedit per Federico Trillo
Succe??t per Jos?? Antonio Alonso Su??rez

Mandat
juny de 1983 ??? abril de 2004
Precedit per Jes??s Fuentes L??zaro
Succe??t per Jos?? Maria Barreda Fontes

Mandat
1 d'abril de 2008 ??? actualitat
Precedit per Manuel Mar??n
Succe??t per en el c??rrec

Naixement 14 de desembre de 1950
Salobre (Espanya)
Partit pol??tic Partit Socialista Obrer Espanyol
Professi?? Advocat
Professor universitari

Jos?? Bono Mart??nez (Salobre, 1950) ??s un pol??tic espanyol pertanyent al PSOE, que ha estat President del govern auton??mic de Castella - la Manxa, Ministre de Defensa i President del Congr??s de Diputats.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va n??ixer el 14 de desembre de 1950 a la poblaci?? de Salobre, situada a la prov??ncia d'Albacete, fill d'un alcalde falangista. Va estudiar batxillerat al col??legi jesu??ta de la Immaculada a Alacant. Posteriorment va ingressar a l'Institut Cat??lic d'Administraci?? i Direcci?? d'Empreses (ICADE), en aquells moments depenent de la Universitat de Deusto, per estudiar economia i dret, on es llicenci?? el 1970.

Va comen??ar a treballar com a advocat i s'afili?? al Partido Socialista Popular (PSP) el 1970. Des de 1972 fou tamb?? professor de dret pol??tic a la Universitat Complutense de Madrid. L'any 1979 el PSP es va integrar al PSOE, sent escollit diputat al Congr??s de Diputats en les eleccions generals d'aquell any per la circumscripci?? d'Albacete.

[edita] President auton??mic (1983-2004)

L'any 1983 abandon?? les Corts per presentar-se en les eleccions auton??miques d'aquell any al c??rrec de President de la Junta. Va ocupar aquest c??rrec durant sis legislatures consecutives (1983-2004), vencent sempre per majoria absoluta.

De forma informal se'l considerava en aquells moments com un dels tres barons del PSOE, al costat de Juan Carlos Rodr??guez Ibarra i Manuel Chaves Gonz??lez, tamb?? presidents auton??mics.

En les ??ltimes eleccions per a la Secretaria General del PSOE va perdre enfront de Jos?? Luis Rodr??guez Zapatero per nou vots, aconseguint per?? que Zapatero el nomen??s ministre si aconseguia guanyar les eleccions generals de 2004.

[edita] Ministre de Defensa (2004-2006)

El 18 d'abril de 2004, despr??s de la vict??ria de Rodr??guez Zapatero en les eleccions generals d'aquell any, fou nomenat Ministre de Defensa, un mandat no exempt de pol??mica i que abandon?? el 7 d'abril de 2006.

[edita] Retirada de tropes de L'Iraq

La seva primera tasca en el c??rrec va ser portar a terme la retirada de les tropes espanyoles establertes a l'Iraq despr??s de l'invasi?? de 2003, i cosa que no agrad?? gens als Estats Units d'Am??rica. Aquesta sortida es va realitzar ordenadament i sense contratemps greus exceptuant un atac puntual en el qual les forces espanyoles van haver de respondre amb foc real matant a un dels insurgents. Per aquesta retirada el Consell de Ministres d'Espanya li va atorgar setmanes despr??s una medalla. La concessi?? va ser molt contestada, ja que el propi Bono era ministre, i va renunciar a la medalla, afirmant que el seu fill l'hi havia demanat.

[edita] V??ctimes del Yak 42

Posteriorment es va centrar a compensar a les v??ctimes de l'accident del Yakovlev 42 tal com s'havia comprom??s. En primer lloc va tractar d'esclarir adequadament la identitat dels 62 militars morts, repetint l'an??lisi d'ADN a cadasc??n d'ells, mesura insistentment sol??licitada per molts dels familiars a l'anterior Ministre de Defensa sense que aquell en fes cas, i cosa que va revelar que els cad??vers no havien estat identificats correctament.

[edita] Venda de fragates a Vene??uela

Va iniciar els tr??mits per a la venda de diverses fragates per a vigil??ncia costanera a Vene??uela, decisi?? a la qual s'oponien els Estats Units d'Am??rica, negant a Espanya el perm??s d'implantar en aquests vaixells equips de tecnologia nord-americans.

[edita] Manifestaci?? de l'AVT i Cas Bono

El gener de 2005 va denunciar haver estat agredit en una manifestaci?? de l'Associaci?? de V??ctimes del Terrorisme (AVT) i tres dies m??s tard dos militants del Partit Popular, que van ser identificats en fotografies del diari "El Pa??s", van ser detinguts unes hores. Finalment el jutjat penal n??42 de Madrid va arxivar el cas. No obstant aix?? posteriorment i amb ra?? a una den??ncia presentada pel PP, l'Audi??ncia de Madrid va condemnar als policies responsables per detenci?? il??legal, per falsificar l'atestat policial i per coaccions, considerant provat que el Ministre no va sofrir cap agressi??[1]. Despr??s de con??ixer aquesta sent??ncia el Delegat del Govern a Madrid va dimitir, sent??ncia que finalment fou anul??lada pel Tribunal Suprem amb data 29 de juny de 2007.

[edita] Destituci?? de Jos?? Mena

El gener de 2006 va destituir al tinent general Jos?? Mena per pronunciar-se pol??ticament sobre els inconvenients que l'aprovaci?? del projecte de Estatut d'Autonomia de Catalunya tindria per a l'Ex??rcit, i sobre la possibilitat que l'ex??rcit intervingu??s, pel seu compte, en cas que el nou Estatut no respect??s, segons Jos?? Mena, la Constituci?? Espanyola.

[edita] Dimissi??

El 7 d'abril de 2006 es feu p??blica la seva decisi?? d'abandonar el seu c??rrec per motius personals, sent substitu??t pel fins aquells moments ministre de l'Interior Jos?? Antonio Alonso.

[edita] President del Congr??s (2008-)

L'1 d'abril de 2008, fou escollit President del Congr??s de Diputats en el segon mandat de Rodr??guez Zapatero al capdavant del Govern espanyol. Tot i l'oposici?? dels partits nacionalistes catalans al seu nomenament pel seu perfil espanyolista, CiU i ERC van votar en blanc en la seva investidura. Bono va ser el primer president del Congr??s de Diputats a ser escollit en segona tanda. A la primera volta nom??s sum?? 168 dels 349 vots emesos (48%), vuit menys dels necessaris per tenir la majoria absoluta. Tot i sumar dos vots m??s en la segona volta, segu?? sense aconseguir el consens majoritari, fet que oblig?? a ser ratificat per la majoria simple, tal i com especifica el reglament.[2]

[edita] Refer??ncies


Precedit per:
Jes??s Fuentes L??zaro
President de Castella - la Manxa
1983 - 2004
Succe??t per:
Jos?? Maria Barreda Fontes
Precedit per:
Federico Trillo
Ministre de Defensa d'Espanya
2004 - 2006
Succe??t per:
Jos?? Antonio Alonso
Precedit per:
Manuel Mar??n
President del Congr??s de Diputats
2008 - ...
Succe??t per:
en el c??rrec