[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Luis de Velasco - Viquipèdia

Luis de Velasco

De Viquipèdia

Luis de Velasco (Carrión de los Condes, Palència, Espanya, 1539 - Sevilla, Espanya, 1617), marquès de Salinas des de l'any 1609, va ser administrador colonial espanyol, com a virrei de la Nova Espanya en dues ocasions (del 1590 al 1595 i del 1607 al 1611), i com a virrei del Perú (del 1596 al 1604). Era fill de Luis de Velasco (pare), també virrei de Nova Espanya, qui el va portar al Nou món, quan era molt petit.

A la mort del seu pare, Velasco va romandre a Nova Espanya, a la ciutat de Mèxic, com a regidor, però els enfrontaments constants amb el nou virrei, Álvaro Manrique de Zúñiga, van fer que tornés a les Corts d'Espanya, on Felip II el va nomenar ambaixador de Florència.

El dia 19 de juliol de 1589 va ser nomenat virrei de Nova Espanya, en substitució del marqués de Manrique, on va procurar continuar la feina del seu pare, amb mesures a favor del poble indígena, com eximir-los de pagar la quota per acudir a la justícia, tot facilitant el camí per denunciar els abusos que els colonitzadors els hi realitzessin. Entre les seves accions també cal destacar la pacificació del poble txitximeca, l'any 1591, o l'exploració i conquesta dels territoris posteriorment anomenats com a Nou Mèxic.

L'any 1595 va ser nomenat virrei del Perú. Com va fer a Nova Espanya, va intentar millorar les condicions de treball dels indígenes, sobretot a les mines. El cansament i les malalties van fer que demanés el relleu del govern peruà i el retorn a Mèxic, l'any 1604, on es va dedicar a cuidar les seves encomiendes de Azcapotzalco i Teulitlán. Va tornar a ser nomenat virrei l'any 1607. Un cop va finalitzar aquest segon mandat, va retornar a Espanya, on se li va confiar la presidència del Consell d'Índies. L'any 1609 va rebre el títol de Marqués de Salinas, com a recompensa pels serveis prestats a la Corona i per haver estat un dels millors administradors colonials de l'època.

[edita] Vegeu també