[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Luis Antonio Santaló Sors - Viquipèdia

Luis Antonio Santaló Sors

De Viquipèdia

Luis Antonio Santaló (Girona, Catalunya 1911 - Buenos Aires, Argentina 2001) fou un matemàtic català, especialista en l'àmbit de la geometria.

[edita] Biografia

Nascut el 9 de novembre de 1911 a la ciutat de Girona va traslladar-se a Madrid als setze anys, doctorant-se en ciències exactes per la Universitat Complutense de Madrid.

Després de treballar a Hamburg, Alemanya, amb el professor Virgen Blázquez, el qual el va introduir en la geometria intregal, el 1936 retorna a Espanya però a l'inici de la Guerra Civil Espanyola és mobilitzat al front. A la fi de la guerra s'exilia a França, on és fet presoner i dut en un camp de concentració. A la seva sortida el matemàtic Julio Rey l'invita a visitar Argentina, país en el qual viu des de 1939.

Al país sudamericà desenvoluperà la seva activitat científica i docent, especialment a la Universitat del Litoral, de la ciutat de Rosario. El 1949 viatja fins els Estats Units on amplia coneixements a les universitats de Chicago i Princeton. A partir de 1950 el seu treball matemàtic al voltant de la geometria el farà internacionalment conegut. Convençut que l'educació matemàtica és necessària pel desenvolupament dels paísos, ha publicat centenar de treballs divulgatius, modernitzant l'ensenyament d'aquesta matèria.

El 1983 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica per les seves investigacions al voltant de la geometria.

Santaló Sors morí l'any 2001 a Buenos Aires.

[edita] Enllaços externs