[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Louis Jacques Thénard - Viquipèdia

Louis Jacques Thénard

De Viquipèdia

Louis Jacques Thénard
Louis Jacques Thénard

Louis Jacques Thénard (nascut a La Louptière el 4 de maig de 1777 i traspassat a París el 21 de juny de 1857), químic francès, descobridor del bor i del peròxid d'hidrogen.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Thénard era fill d'un pagès pobre que va treballar de valent perquè el seu fill poguera obtenir uns estudis. Thénard es va traslladar a París, on va estudiar química amb Antoine François de Fourcroy i Louis Nicolas Vauquelin. Durant tres anys va passar verdaderes calamitats per sobreviure fins que va ser ajudat per Louis Nicolas Vauquelin.

L'any 1804 succeeix a Louis Nicolas Vauquelin a la càtedra de química del Col·legi de França. Entre el 1809 i el 1841 fou catedràtic de química a la Facultat de ciències de París i e l'Escola politècnica, on succeí a Fourcroy el 1810, any en que entrà a l'Acadèmia de ciències.

El 1815 va rebre la legió d'honor, fou anomenat baró el 1825 per rei Charles X, diputat de l'Yonne (1827-1831) i anomenat par de França per Louis Philippe el 1832.

[edita] Obra

Vidre acolorit amb blau de cobalt de Thénard

Thénard es va fer ric en descobrir, quan tenia poc més de vint anys, després d'observacions a la fàbrica de porcellana de Sevres, un compost (blau de Thénard), que tenyia de blau la porcellana, obtingut calcinant a 1 200 ºC hidròxid d'alumini amb nitrat de cobalt (II), que es pot formular com CoAl2O4. Juntament amb el químic francès Gay-Lussac, va descobrir un nou element químic, el bor, B. També aïllà un altre element químic, el silici, Si, el 1811.

El 1818 va descobrir el peròxid d'hidrogen, H2O2, que anomenà aigua oxigenada mitjançant la reacció del peròxid de bari, BaO2 amb àcids:

BaO2 + 2 H+ → Ba2+ + H2O2

És autor d'una classificació pràctica dels metalls basada en la resistència a l'acció de l'aigua i de l'oxigen, realitzà estudis sobre l'àcid acètic, l'èter, sobre la catàlisi i sobre la fermentació.

[edita] Obres

  • Traité de chimie élémentaire théorique et practique (1813-16).

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Louis Jacques Thénard