[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Lesbiana - Viquipèdia

Lesbiana

De Viquipèdia

Una lesbiana és una dona atreta emocionalment, sexualment i romànticament per altres dones, aplicant-se el termé de lesbianisme a tendencies sexuals afins.

Un altre terme emprat històricament per a designar una lesbiana ha estat tríbade, que prové de tribo, mot que en grec clàssic significa "fregar", i denota una activitat de l'homoerotisme femení denominada tribadisme. Altres termes comunament utilitzats per a designar les lesbianes i que arriben a diferents connotacions poden ser: tortillera, bollera, sàfica o cimbalita.

Taula de continguts

[edita] Etimologia de "lesbiana"

La paraula lesbiana deriva de Lesbos (Λέσβος), una illa grega situada en el mar Egeu oriental. Lesbos va ser on va viure la poetessa lírica de l'antiga Grècia Safo i el lloc on aquesta va instal·lar una escola només per a xiques al segle VI a.C. Molts dels seus poemes tractaven sobre la seua passió envers les estudiants, que va ser anomenada en la antiguitat gineràstia, paraula paral·lela a la pederàstia masculina. L'associació literària de Safo amb l'amor entre dones ha portat el terme lesbiana a tindre el seu significat actual, a més de generar el terme safisme, sinònim de lesbianisme.

Altres paraules emprades per a descriure el lesbianisme durant els últims 2000 anys són tribadisme, amor lèsbic i urningtum.

[edita] Història

Les primeres mencions d'amor entre dones vénen de l'antiga Grècia. Hom ha pensat que Safo, l'epònim de "safisme", tingué una complexa vida sentimental - alguns antics relats la descriuen tenint afers amorosos amb homes també, mentre que Màxim de Tir digué que les relacions amb les seues alumnes només eren platòniques. Els especialistes moderns, basant-se en els textos antics, suggereixen un paral·lelisme entre l'estructura de les relacions entre homes i xics de la Grècia antiga i les relacions entre Safo i les seues alumnes, on "tant la pedagogia com la pederàstia jugaven el seu paper"[1].

Pintura imaginaria describint la vida de plaers carnals de la poetisa Sappho amb les seues companyes, poguent observarse clarament la practica del cunnilingus a la mateixa, quadre realitzat per Édouard-Henri Avril.
Pintura imaginaria describint la vida de plaers carnals de la poetisa Sappho amb les seues companyes, poguent observarse clarament la practica del cunnilingus a la mateixa, quadre realitzat per Édouard-Henri Avril.

També se sap de relacions lèsbiques a l'antiga Esparta. Plutarc, escrivint sobre els lacedemonis, informa que "l'amor era tan estimat entre ells, que també les xiques esdevenien l'objecte sexual de les dones nobles"[2]. Relats de relacions entre dones també han estat trobades en la poesia i les històries de l'antiga Xina, però no estan tan documentats com aquells on apareix l'homosexualitat masculina. Durant l'època medieval, hi ha constància a l'Aràbia de relacions entre les residents de l'harem. Aquestes eren sovint suprimides: un exemple és la decapitació de dos xiques sorpreses durant l'acte sexual, realitzada per ordre del califa Musa al-Hadi. [3]

[edita] Política pública

En la societat occidental les prohibicions en el comportament sexual de les dones homosexuals han sigut molt més febles que en el comportament dels homes homosexuals.

[edita] Notes

  1. Ellen Greene (ed.), Reading Sappho: Contemporary Approaches. Berkeley: University of California Press, 1996. ISBN 0-520-20195-7
  2. "Licurg" 18.4)
  3. The History of al-Tabari, Vol. XXX, p.72-73, Albany: SUNY Press, Albany 1989).