[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

L'italiana in Algeri - Viquipèdia

L'italiana in Algeri

De Viquipèdia

L'italiana in Algeri

Títol original: L'italiana in Algeri
Llengua original: Italià
Gènere: opera buffa
Música: Gioacchino Rossini
Llibret: Angelo Anelli
Font literària: Luigi Mosca
Actes: dos
Època de composició:
Estrena: 22 de maig de 1813
Teatre: Teatro San Benedetto de Venècia
Estrena Liceu: 23 de desembre de 1869
Personatges:

L'italiana in Algeri és una opéra-comique en dos actes de Gioacchino Rossini sobre un llibret italià d'Angelo Anelli, basat en un text anterior de Luigi Mosca. Es va estrenar al Teatro San Benedetto de Venècia el 22 de maig de 1813.

Rossini componia L'italiana in Algeri quan tenia 21 anys i uns mesos després d'haver estrenat Tancredi. L'òpera es componia en només un mes, alguna font creu que en menys dies i el mateix Rossini havia dit que en només 18 dies. Fou un èxit notable i hi introduïa canvis progressius per a actuacions posteriors a Vicenza, Milà i Nàpols, durant els següents dos anys. L'òpera és notable per a la barreja que fa Rossini dels estils d'opera seria i òpera còmica.

La història és la d´Isabella, una italiana que se'n va a Algèria per aconseguir la llibertat del seu amant, Lindoro, esclau d'un home molt poderós al país, Mustafa. L'heroïna intenta també ajudar en la relació matrimonial entre Mustafa i la seva dona, Elvira.

Els cantants han de ser molt hàbils i volubles. Són considerables el duo de Mustafa i Lindoro, Se inclinassi a prender moglie i l'alçada de les notes que canta Elvira, en la introducció i al final del primer acte. L'obra conté igualment boniques àries, com la d´Isabella, Cruda sorte! Amor tiranno!, i la de Lindoro, Languir per una bella. La melodia de l'obertura és igualment prou coneguda.

[edita] Vegeu també