[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Junta de Comerç - Viquipèdia

Junta de Comerç

De Viquipèdia

La Real Junta Particular de Comercio, més coneguda com Junta de Comerç, va ser una institució rectora de l'activitat comercial i industrial catalana. Fou creada a Barcelona el 1758 i substituïda el 1847 per la Junta Provincial d'Agricultura, Indústria i Comerç.

[edita] Origen

El Decret de Nova Planta comportà la supressió del Consolat de Mar i de les antigues universitats catalanes. Els menestrals i els comerciants catalans reivindicaren la recuperació d'una institució de foment de l'economia des d'aleshores. Durant el regnat de Ferran VI, es creà la Junta de Comerç el 16 de març de 1758; però és l'any 1763 quan es disposà de les ordenances aprovades, ja en el regnat de Carles III. Es recuperà la seu de l'antic Consolat de Mar l'any 1767. L'edifici de la Llotja de Mar havia pres funcions de caserna, fou restaurat per a la seva adequació.

[edita] Activitat

La Junta de Comerç fomentà el comerç interior com l'exterior, especialment a Amèrica i impulsà escoles d'ensenyament tècnic per a aconseguir uns productes competitius, les manufactures d'indianes.

L'any 1769 creà l'Escola de Nàutica, el 1775 l'Escola Gratuïta de Disseny que esdevindria una Acadèmia de Belles Arts, el 1805 les escoles de Química i Taquigrafia, el 1807 l'Escola de Botànica. Amb posterioritat, s'obriren diferents escoles en els camps de l'economia, la física o la mecànica; dotant a Catalunya d'una xarxa de formació que permetiria assolir una indústria competitiva.

[edita] Bibliografia

  • Andrea A Garcia i Sastre, Els museus d'art de Barcelona: Antecedents, gènesi i desenvolupament fins l'any 1915, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona, 1997, ISBN 84-7826-876-6