[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josepa Carlota de Bèlgica - Viquipèdia

Josepa Carlota de Bèlgica

De Viquipèdia

La princesa Josepa Carlota de Bèlgica, gran duquessa de Luxemburg.
La princesa Josepa Carlota de Bèlgica, gran duquessa de Luxemburg.

Josepa Carlota de Bèlgica, gran duquessa de Luxemburg (Palau de Laeken 1927 - Castell de Fischbach 2005). Princesa de Bèlgica amb el tractament d'altesa reial, també ostentava els demés títols vinculats amb la Casa reial de Bèlgica: duquessa de Saxònia i princesa de Saxònia-Coburg Gotha.

Nascuda al Palau de Stuyvenberg el dia 11 d'octubre de 1927, sent filla del rei Leopold III de Bèlgica i de la princesa Àstrid de Suècia. Batejada amb el nom de Joséphine-Charlotte Ingeborg Elisabeth Marie-José Marguerite Astrid era néta per via paterna del rei Albert I de Bèlgica i de la duquessa Elisabet de Baviera mentre que per via materna ho era del príncep Carles de Suècia i de la princesa Ingeborg de Dinamarca.

L'any 1935, quan Josepa Carlota tenia escassos 8 anys la seva mare morí en un accident automobilístic a Suïssa. Primer atengué educació primària en una classe reduïda al Castell de Laeken i posteriorment en un centre belga de caràcter públic. L'any 1940, amb l'ocupació nacionalsocialista de Bèlgica, ell i la seva família foren sotmesos a arrest domiciliari. Amb l'alliberament de l'any 1945 la família reial belga s'establía Ginebra tot esperant la celebració del referèndum de 1946 en què s'establí la monarquia com a sistema d'estat. Mentrestant, Josepa Carlota assití a classes de psicologia a la Universitat de Ginebra.

Amb la restauració de la monarquia a Bèlgica, la princesa esdevingué un membre actiu de la família reial especialment dedicada al benestar social i a les arts. El 9 d'abril de 1953 es casà amb el gran duc hereu Joan de Luxemburg, fill del príncep Fèlix de Borbó-Parma i de la gran duquessa Carlota I de Luxemburg. Casament per raons de conveniència, la parella formà un matrimoni feliç i estable al llarg dels anys. La parella tingueren cinc fills.

  • SAGD el príncep Joan de Luxemburg, nat al castell de Betzdorf el 1957. Es casà amb Hélène Vestur l'any 1987.
  • SAGD la princesa Margarida de Luxemburg, nada al castell de Betzdorf el 1957. Es casà amb el príncep Nicolau de Liechtenstein.

Al llarg de la trajectòria, primer com a gran duquessa hereva i després com a gran duquessa, portà a terme una gran varietat d'obligacions reials entre les quals destaques les vinculades amb la cultura i el benestar social.

Des de 1959 i fins a 1970 fou presidenta de les Joventuts de la Creu Roja luxemburguesa. I des de 1964 i fins a la seva mort fou presidenta de la Creu Roja.

Les aficions principals de la Gran Duquessa eran l'horticultura i la jardineria però també l'esquí, la cacera i els esports d'aigua.

Josepa Carlota morí l'any 2005 com a conseqüència d'un llarg càncer de pulmons que patia des de feia molts anys.