[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Josep Maria Pou - Viquipèdia

Josep Maria Pou

De Viquipèdia

Josep Maria Pou.
Josep Maria Pou.

Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, Vallès Oriental 1944) és un director i actor català que ha desenvolupat la seva carrera en el món del cinema, teatre i televisió.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 1944 a la ciutat de Mollet del Vallès, població situada a la comarca del Vallès Oriental. Interessat pel teatre des de ben jove anà a Madrid per estudiar arts escèniques, on començà la seva carrera artísitca. No fou fins el 1987 quan, invitat pel Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, s'instal·là al Teatre Romea i realitzà per primera vegada teatre en català.

[edita] Carrera artísitica

[edita] Teatre

Debutà el 1970 al Teatro María Guerrero de Madrid, i al llarg de la seva carrera ha protagonitzat més de 40 muntatges teatrals, sent dirigit per directors teatrals com Calixto Bieito a El Rei Lear, Ferran Madico a CelObert, Josep Maria Flotats a La Gavina o Àngels a Amèrica, Mario Gas a Golfus de Roma, Pilar Miró a La verdad sospechosa, José Luis Alonso a Las tres hermanas o Antígona o Adolfo Marsillach a Marat Sade. L'any 2003 debutà com a director teatral amb el muntatge Bartleby, l'escrivent, al qual seguí La cabra o Qui és Sylvia? l'any 2005.

El 2004 fou guardonat amb el Premi Nacional de Teatre, concedit per la Generalitat de Catalunya, pel mestratge i veritat aconseguits en les seves interpretacions de "Celobert", de David Hare, al Teatre Romea de Barcelona, i "Bartleby, l'escrivent", de Herman Melville al Teatre de Salt, al llarg de la temporada 2003. El 2006 fou guardonat amb el Premi Nacional de Teatre, concedit pel Ministeri de Cultura i l'any 2007 ha estat guardonat amb el Premi Internacional Terenci Moix en la categoria d'espectacle de l'any en arts escèniques per La cabra o Qui és Sylvia?.

[edita] Cinema

Ha desenvolupat una llarga carrera al cinema, iniciada durant la dècada del 1960, treballant sota les ordres de directors com Alejandro Amenábar, José Luis Garci, Marta Balletbò-Coll, Carlos Saura, Ventura Pons, Josep Maria Forn, Fernando Colomo, Francesc Betriú, Pilar Miró, Montxo Armendáriz, Francesc Bellmunt, Pere Portabella, José María Forqué o Francisco Rovira Beleta.

[edita] Televisió

A la televisió ha participat en diverses sèries, destacant "Àngels i Sants", "Temps de Silenci", o "Estació d'enllaç" a TV3 i "Policías, en el corazón de la calle", a Antena 3.

[edita] Ràdio

Gran aficionat al teatre musical ha realitzat entre 1985 i 1999, juntament amb Concha Barral, un programa setmanal a Radio 1-Ràdio Nacional d'Espanya anomenat "La Calle 42". Des de 2006 col·labora quinzenalment al programa "Tot és comèdia" i diàriament al programa "L'Hora L" de Ràdio Barcelona.

[edita] Nominacions

[edita] Premis Sant Jordi

Any Categoria Pel·lícula Resultat
1989 Millor actor espanyol El complot dels anells Guanyador

[edita] Premis Goya

Any Categoria Pel·lícula Resultat
1999 Millor actor Amic/Amat Candidat

[edita] Premis Butaca

Any Categoria Pel·lícula Resultat
2006 Millor actor de teatre La Cabra o qui és Sylvia? Guanyador
2005 Millor actor de cinema Sévingé Guanyador
1999 Millor actor de cinema Amic/Amat Guanyador

[edita] Premis MAX

Any Categoria Pel·lícula Resultat
2007 Millor adaptació d'obra teatral La Cabra o qui és Sylvia? Guanyador
2007 Millor direcció escènica La Cabra o qui és Sylvia? Guanyador
2007 Millor actor protagonista La Cabra o qui és Sylvia? Nominat
2005 Millor actor protagonista El Rei Lear Nominat


[edita] Enllaços externs