[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Temps de Silenci - Viquipèdia

Temps de Silenci

De Viquipèdia

Temps de Silenci és una sèrie de televisió catalana estrenada per TV3 el gener de 2001 que té com a eix central la vida d'una família acomodada de Barcelona, els Dalmau, des de poc abans de la Guerra Civil fins quasi acabat el segle XX. Els 52 capítols de què consta es varen acabar d’emetre l'abril del 2002 i ha estat reemesa posteriorment.

La sèrie explica la història d'un família, els Dalmau, des de 1935 fins a 1997. La primera part de la sèrie va de l'estiu del 1935 fins a 1977. En un principi, la sèrie hauria d'haver acabat aquí, però el seu èxit va fer que TV3 i Diagonal TV l’ampliessin fins el 1997.

Durant la primera part, el fil conductor és la història de la Isabel Dalmau a través dels seus diaris. Isabel, una jove, filla d'una família acomodada de Barcelona, s'enamora de Ramon Comes, fill del servei. La història comença l'estiu de 1935, just abans de l'esclat de la Guerra Civil, i en la seva història s'interposa el moment històric que els hi toca viure i una sèrie de fets aliens a la seva voluntat que els impedirà viure plenament el seu amor. Al voltant d'ells es mouen altres conflictes personificats pels membres de tres famílies de diferent estatus i origen; els Dalmau, una família acomodada de Barcelona i propietaris d'un fàbrica tèxtil; els Comes, que aniran assumint el paper de classe ascendent i els Hernández-Utrera, una família andalusa de nivell humil, que representa la onada migratòria de finals del 50 i la posterior integració de les generacions més joves a la societat catalana.

La història explica la guerra des del cantó de la gent que la va viure i el temps de postguerra i dictadura que la van seguir. El sofriment, el dolor i els sacrificis de la postguerra porten fins als canvis que el temps provoca a la situació social dels protagonistes. La acomodada família Dalmau sofreix la crisi del tèxtil, mentre que els Comes veuen prosperar el seu negoci.

A partir de 1977, la filla de la Isabel, Núria Ribalta, és qui pren el fil de la narració a través de la transició democràtica i els anys 80 i 90 fins al moment que la seva filla, també anomenada Isabel, se'n va a estudiar a l'estranger i rep de la seva mare els diaris de la seva àvia.

Taula de continguts

[edita] Personatges

[edita] Família Dalmau

  • Francesc Dalmau (Josep Maria Pou): Patriarca de la família. Mor en l'accident de cotxe provocat per la seva esposa després que li digués que l'abandonava per la seva secretària. La tragedia succeí a la torreta d' estiu de la família, en els primers capítols de la sèrie (guerra civil).
  • Victòria (Isabel Rocatti) :Esposa de Francesc i matriarca de la família. Una dona sobèrbia, dominadora i manipuladora que mata el seu marit abans que la deixi per una altra. Representa el màxim exponent d' una mentalitat rància, tradicionalista i retrògada, on les aparences i l' estàtus social esdevenen la referència. Prova del seu caràcter la trobem quan la Carmeta (que no sap llegir) rep una carta del seu fill Ramon des de la presó; Victòria li menteix dient-li que és d'un concurs de la ràdio perquè la Isabel no sàpiga que segueix viu. Així Victòria aconseguirà que Isabel es casi amb en Frederic. Mor en el 76, amb avançada demència senil.
    • Francesc Dalmau, fill: Primogènit de Francesc i Victòria. Mor en l'accident de cotxe provocat per la seva mare per assassinar el seu pare.
    • Llorenç Dalmau (Pep Pla): Segon fill de Francesc i Victòria. Un arquitecte que, després de la mort del seu germà gran, es veu obligat a posar-se al davant de la fàbrica tèxtil familiar, Filatures Dalmau, i sacrificar els seus sommnis.
    • Marta Ribalta (Rosa Gàmiz): La dona d'en Llorenç i germana d'en Frederic. De caràcter cada cop més semblant al de Victòria, però, al contrari que aquesta, estima de veritat el seu marit.
      • Francesc Xavier Dalmau Ribalta (Joan Carreras): L'únic fill d'en Llorenç i la Marta. La seva primera esposa, la Maria Mercè, l'abandona per un capellà. La segona mor en un accident aeri en un vol entre Roma i Barcelona. Finalment, trobarà l'estabilitat amb Regina, una advocada del despatx de la seva cosina Núria. Orgullós i presumit de jove, treballa a la immobiliària del seu sogre fins al divorci i no s'entén gaire amb la seva cosina Núria. Els anys el canviaran, i acabaran sent bons amics.
    • Isabel Dalmau (Cristina Dilla): L'única filla d'en Francesc i la Victòria. En Ramon és el gran amor de la seva vida i es casa amb ell durant la guerra civil, però ell marxa al front. El matrimoni no és vàlid després de la guerra, i, creient-lo mort, es casa amb Frederic. Ramon torna viu, però massa tard. Són amants durant un temps, fins que la dona d'en Ramon se suïcida quan descobreix que l'anava a deixar. Anys més tard, ella abandona el seu marit per ell. Però, en descobrir que a en Frederic li queden pocs mesos de vida, torna amb ell perquè no mori sol. Un cop vídua, es casa amb en Ramon, el 1975. La Isabel perd el seu primer fill poc després de néixer i més tard només pot tenir una altra filla, la Núria.
    • Frederic Ribalta (Pep Ferrer): Marit de la Isabel i germà de la Marta. Un doctor homosexual enamorat d'en Llorenç, a qui va prometre que mai enganyaria la seva germana amb un altre home, i ho va complir (la Isabel sabrà la veritat sobre ell anys més tard). La gran obra de la seva vida es una història de la medicina a Catalunya a la qual ha dedicat molts anys i que la seva família decideix editar privadament quan descobreixen que li queda poc temps de vida. Mor l'any 1973, de leucèmia.
      • Núria Ribalta (Sara Loscos): L'única filla de la Isabel i en Frederic. Una advocada intel·lectual i rebel que lluitarà contra el franquisme i que serà diputada a les Corts espanyoles. Es casarà primer amb un company de la lluita, en Lluís, però el deixarà per l'Antonio, el seu primer amor. Finalment es casarà, es divorciarà i tornarà a ajuntar-se amb l'Andreu, amb qui tindrà una filla.
      • Andreu (Marc Cartes): El segon marit de la Núria. És periodista, locutor de ràdio i presentador de televisió. Quan es coneixen, ell està casat i no vol abandonar la seva dona, la Joana, perquè ella el necessita perquè està en cadira de rodes. Això fa que hi hagin conflictes en la relació fins que tallen, però es reconcilien quan ell la va a buscar a Madrid després del 23F. La Núria es queda embarassada i es casen. Ell després accepta el treball de corresponsal de TV3 a Nova York i més tard de director d'un diari, l'Actual, la direcció del qual deixa després de diversos anys, al 94, degut a les diferències d'opinió amb el propietari i una baixada de les vendes. Després d'això, torna a la ràdio, però no és el mateix que abans. La Núria no entén la seva actitud conformista. A principis del 95, la tensió i els seus punts de vista diferents acaba fent que l'Andreu li demani la separació a la Núria però, en l'últim capítol, tornen a juntar-se.
        • Isabel: L'única filla de la Núria i l'Andreu. Al final de la sèrie, se'n va a estudiar a l’estranger i rep de la seva mare els diaris de la seva àvia.
    • Joaquim Dalmau (David Bages): El fill petit d'en Francesc i la Victòria. De jove era franquista i va lluitar a la Guerra Civil amb el bàndol nacional i, més tard, a la División Azul. Advocat de profesió, anys més tard es converteix en un lluitador per la democràcia, especialment des que no va poder salvar el seu mig germà, en Pau Genovès.
    • Renée (Àngels Bassas): La esposa francesa d'en Joaquim.
      • Renée Dalmau (Alba Sanmartí): L'única filla d'en Joaquim i la Renée. Es casa amb en Jaumet, amb qui té tres fills (un durant la sèrie i dos mencionats en l'epíleg).

[edita] Familia Comes

  • Carmeta (Àngels Poch): La Carmeta va servir durant tota la seva vida a la família Dalmau. Vídua amb dos fills, un dels quals, en Joan, perd durant la guerra.
    • Ramon Comes (Àlex Casanovas): El fill gran de la Carmeta. Lluitador republicà durant la guerra civil. Isabel és l'amor de la seva vida i es casa amb ella, però ha de marxar cap al front. Quan torna, descobreix que ella el creia mort i s'ha casat amb un altre. Es casa amb una exprostituta, Dolors, i adopta el seu fill com propi. Fa fortuna amb una botiga d’electrodomèstics. Ell i la Isabel són amants fins que la seva dona se suïcida quan ho descobreix. Anys més tard, la Isabel deixarà el seu marit per ell i es casaran quan ella sigui vídua.
    • Dolors: Una exprostituta vídua i amb un fill que es converteix en amant del Ramon i es casen quan li fa creure que està embarassada. Després va fer veure que perdia el fill en caure per les escales. Se suïcida quan descobreix que el Ramon i la Isabel són amants i que ell l'anava a deixar per ella.
      • Jaume: El fill adoptiu d'en Ramon, a l'ombra del qual sempre se sentirà. Abandona la seva família per una altra dona, però acaba tornant i la seva esposa el perdona.
      • Teresa: La dona d'en Jaume, amant de Ramon Comes.
        • Jaumet (Joan Ramon Bonet): Fill gran d'en Jaume i la Teresa i marit de la filla de la Renée, de mateix nom, amb qui té en Cesc.

[edita] Família Hernández

  • Paco Hernández (Miquel Gelabert): Porter de l'edifici dels Dalmau. Mor assassinat per en Pau Genovès la nit de Nadal de 1962.
  • Avelina Utrera: Esposa de Paco i portera de l'edifici.
    • Antonio Hernández Utrera (Julio Manrique): Fill gran d'en Paco i l'Avelina i lluitador antifranquista. Abandonarà la seva dona per la Núria, el seu gran amor. Després de passar-se 3 anys a la presó com a pres polític, mor salvant la vida d'en Joaquim en un intent d'assassinat orquestrat per la ultradreta.
    • Rossy Hernández Utrera (Leo Castro): Filla petita d'en Paco i l'Avelina. És la millor amiga de la Núria i treballa a la botiga d'en Ramon.
    • Albert Mussons (Andreu Banús): Marit de la Rossy, treballa a la botiga d'en Ramon.
      • Eulàlia i Núria Mussons Hernández: Filles bessones de l'Albert i la Rossy.

[edita] Altres personatges

  • Consol (Julieta Serrano): Portera de la casa dels Dalmau fins als anys 60. El seu fill Constantí, és executat després de la guerra per republicà.
  • Sebastià (Xavier Soler): Propietari de la botiga de queviures de la plaça, el Colmado Riera, amb pocs escrúpols a l'hora de fer negocis. Mor el 1973, assegut davant de la seva botiga.
  • Hermínia (Rosa Boladeras): Criada dels Dalmau que, després d'estar preocupada durant molts anys per no tenir promès, es casa amb un vidu amb tres fills.
  • Mingo (Xicu Massó): Amo del bar de la plaça.
  • Mossèn Ventós (Santi Pons): Mossèn amic de la família.
  • Clara Alemany (Txe Arana): Secretària d'en Francesc Dalmau, de qui serà amant i tindrà un fill. Mor en un bombardeig a la ciutat durant la guerra.
  • Pau Genovès Alemany: Fill d'en Francesc i la Clara. Criat a la Casa de la Caritat. Executat per matar en Paco Hernández. No sabrà mai que és un Dalmau. Només la Victòria, la Carmeta i en Joaquim ho sabran.

[edita] 16 Dobles

16 Dobles és una sèrie de televisió que TV3 va emetre entre 2002 i 2003 i que és hereva de Temps de Silenci. Al final d'aquesta sèrie, els fills de la família Dalmau decideixen vendre la casa familiar, que es converteix en l'hotel on s'ambienta 16 Dobles.