[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Jordi III del Regne Unit - Viquipèdia

Jordi III del Regne Unit

De Viquipèdia

Jordi III del Regne Unit
Jordi III del Regne Unit

Jordi III del Regne Unit (Norfolk House 1738Londres 1820). Rei de la Gran Bretanya i rei d'Irlanda des del dia 25 d'octubre de 1760 fins el dia 1 de gener de 1801, i posteriorment rei del Regne Unit de la Gran Bretanya i d'Irlanda fins a la seva mort el 29 de gener de 1820. Fou elector de Hannover des de 1760 fins el 1814 i posteriorment rei de Hannover.

[edita] Infantesa i Família

Fou el primer monarca de la casa de Hannover que nasqué a Anglaterra, el seu avi i besavi havien nascut en territori de l'Electorat de Hannover, alhora, també fou el primer sobirà hannoverià d'Anglaterra que tenia l'anglès com a llengua materna.

Nascut a Norfolk House a Londres el dia 4 de juny de 1738 essent fill del príncep hereu Frederic del Regne Unit i de la princesa Augusta de Saxònia-Gotha. Jordi era nét per via paterna del rei Jordi II del Regne Unit i de la marcgravina Carolina de Brandenburg-Ansbach i per via materna del duc Frederic II de Saxònia-Gotha i de la princesa Magdalena d’Anhalt-Zerbst.

Nascut prematurament, el príncep fou batejat pel bisbe d'Oxford el mateix dia del seu naixement a Norfolk House. Els seus padrins foren el rei Frederic I de Suècia representant per Lord Baltimore, el duc Frederic II de Saxònia-Gotha representat pel Duc de Chandos, i la princesa Sofia Dorotea de Hannover, reina de Prússia, representada per Lady Charlotte Edwin.

Amb la mort del Príncep de Gal·les l'any 1751, Jordi esdevingué hereu aparent al tro britànic i adoptà el títol de Duc d’Edimburg. El dia 25 d'octubre de 1760 fou creat Príncep de Gal·les.

[edita] Matrimoni i Descendència

El dia 8 de setembre de l'any 1761 contragué matrimoni amb la duquessa Carlota de Mecklenburg-Strelitz a la Capella Reial del Palau de Saint James de Londres. Carlota era filla del duc Carles Lluís I de Mecklenburg-Strelitz i de la princesa Elisabet de Saxònia-Hildburghausen.

El dia següent al seu matrimoni, la parella fou coronada a l'Abadia de Westminster. La parella tingué els següent fills:

[edita] Primers Anys de Govern

L'inici del seu regnat estigué marcat per la signatura del Tractat de París de 1763. L'acabament de la Guerra dels Set Anys havia significat la victòria continental i colonial dels britànics en front dels francesos. Arran de la signatura del Tractat de Pau, la Gran Bretanya obtingué importants compensacions territorials: eliminà la presència francesa a l'Índia que la deixà com a patrimoni exclusiu de l'Imperi i rebé els territoris francesos del Canadà i de la Louisiana.

L'any 1763 significà el naixement de l'Imperi colonial britànic i l'ensorrament del francès. A partir d’aquest moment, la política de París estigué marcada per la voluntat de recuperar l'honor perdut.

Internament parlant, el rei intentà posar en pràctica una nova política. Educat en els principis de l'Il·lustració i en una major intervenció del poder reial en política que la que el constitucionalisme britànic preveia. Aquest fet provocà fortes crítiques des del món whig cap al monarca.